EU namjerava ukinuti prodaju benzinaca i dizelaša do 2035.

EU namjerava ukinuti prodaju benzinaca i dizelaša do 2035.
Photo Credit: Canva

Europska unija planira ukinuti prodaju automobila s klasičnim motorima do 2025. godine, priopćeno je iz EU-a. Taj prijedlog podnesen je u srpnju prošle godine, a zeleno svjetlo za njegovo prihvaćanje dali su europski ministri zaštite okoliša na jučerašnjem sastanku u Luxembourgu, prenosi Poslovni.hr

Njegovo prihvaćanje u Europskom parlamentu značilo bi de facto zaustavljanje prodaje benzinskih i dizelskih vozila te potpuni prelazak na električne automobile u Europskoj uniji od 2035. godine.

Mjera je namijenjena ispunjavanju europskih klimatskih ciljeva, posebice postizanju ugljične neutralnosti do 2050. godine.

Na zahtjev zemalja uključujući Njemačku i Italiju, EU se također složio razmotriti odobrenje uporabe alternativnih tehnologija kao što su sintetička goriva ili plug-in hibridi, ako ne ispuhuju stakleničke plinove.

Ministri zaštite okoliša odobrili su i petogodišnje produženje izuzeća od obveze smanjenja ugljičnog dioksida dodijeljenih takozvanim “nišnim” proizvođačima, ili onima koji proizvode manje od 10.000 vozila godišnje, do kraja 2035. godine. Klauzula koja se ponekad naziva Ferrarijevim amandmanom, posebno će koristiti luksuznim markama.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide