Euro pao ispod dolara

Photo credit: Canva

Vrijednost eura je prvi put u 20 godina pala ispod dolara. Pao je na manje od 0.9990 prema dolaru, što znači da je jedan dolar vrjedniji od jednog eura. 

U odnosu na isti datum prošle godine, euro je u odnosu na dolar pao za petinu, a najjači tečaj je bio 2008., kada je jedan euro vrijedio 1.60 dolara, prenosi Index.

Euro je uveden 1. siječnja 1999. i vrijedio je 1.19 dolara, nakon čega je pao ispod 1 dolara u siječnju 2000. Do 2002. se ipak oporavljao, pa je od kraja te godine do nedavno bio jači od dolara, tj. jedan euro je vrijedio više od jednog dolara.

Nakon što je par sati bio slabiji od dolara, euro je ponovno ojačao na razinu na kojoj je jedan eruro po vrijednosti tik iznad jednog dolara.

Zašto euro pada?
Pad vrijednosti eura uzrokuju strah od recesije i visoke cijene energenata, ali i nevoljkost Europske središnje banke da se bori s visokom inflacijom. Američki FED je pak borbu protiv inflacije počeo već u ožujku ove godine podizanjem referentnih kamatnih stopa, i do sada je proveo tri takva povećanja.

Inflacija u SAD-u se u lipnju popela na rekordnih 9.1 posto, pa se očekuje da će FED nastaviti s politikom podizanja referentnih kamatnih stopa, a vjeruje se da će sljedeće podizanje biti veće od prijašnjih.

Dobra vijest za izvoznike iz EU
Pad eura je dobra vijest za uvoznike u SAD-u, kojima će biti jeftinije uvoziti iz EU, i dobra vijest za izvoznike u EU, kojima će izvoz biti cjenovno konkurentniji. Isto vrijedi i obratno, izvoznicima u SAD-u će biti skuplje izvoziti u EU, a uvoznicima u EU skuplje uvoziti iz SAD-a. Procjenjuje se da će to pogoršati trgovinski deficit SAD-a.

Kako američki FED podiže kamatne stope više od Europske središnje banke, veći povrati kamata privući će novac ulagača iz eura prema ulaganja u dolarima. Ti će ulagači morati prodati eure i kupiti dolare kako bi kupili ta ulaganja. To gura euro prema dolje, a dolar prema gore.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide