Europska banka planira novi potez u borbi protiv inflacije

Photo Credit: Canva

Konzervativnije prognoze direktna su posljedica rekordne temeljne inflacije koja je osnažila argumente zagovornika oštrije politike u središnjoj banci. 

Europska središnja banka (ECB) mogla bi podići kamatnu stopu na depozite u borbi protiv inflacije do 3,75 posto u srpnju, predviđaju analitičari Bloomberga u najnovijoj anketi objavljenoj u petak. Ekonomisti očekuju, nakon pola boda najavljenog skoka ovog tjedna, daljnje povećanje stopa u kombinaciji s ubrzanjem smanjenja portfelja obveznica, donosi Poslovni.

Tu razinu referentne kamatne stope očekuju analitičari Goldman Sachsa i Deutsche banke, premda prognoziraju da će biti dostignuta u lipnju. Terminalnu kamatnu stopu od 4 posto, pak, očekuju analitičari Morgan Stanleya i Barclaysa, što je razina bliža očekivanjima na tržištu novca. U JPMorganu i Citiju smatraju da će se ECB vjerojatno zaustaviti na razini od 3,5 posto, piše Bloomberg.

Najnovija, agresivnija očekivanja u usporedbi s prethodnom anketom, prate i prognoze ubrzanja smanjenja portfelja ECB-a. Tržišta očekuju da će aktualni target smanjenja od 15 milijardi eura mjesečno do lipnja postupno rasti do 30 milijardi eura mjesečno do 2024.

Konzervativnije prognoze direktna su posljedica rekordne temeljne inflacije koja je osnažila argumente zagovornika oštrije politike u središnjoj banci. Temeljna inflacija, koja isključuje cijene energenata i hrane, ubrzava iako ukupna, godišnja stopa inflacije mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena usporava.

”Najveći izazov bit će kalibracija i priopćavanje odgovarajuće količine pooštravanja politike u nadolazećim mjesecima, s obzirom na oštro smanjenje cijena energije i usporavanje rasta kredita s jedne strane, te još uvijek rastuću temeljnu inflaciju s druge strane”, rekla je Veronika Roharova, voditeljica ekonomije eurozone u Credit Suisse.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide

I već nakon prvog zabačaja dobio sam jak udarac. Očito su lignje bile u lovu. Budući da je teren bio plitak prva velika lignja je u trenu bila gore. Naravno, trenutno kreće izvlačenje upredenice uz ono slatko cvrčanje kočnice na roli… 

Iz Umaga nam se javio Nedžad Ćatić, eger kome niske temperature nisu bile prepreka jer je strast prema lovu liganja jača i od najjačeg minusa. No Nedžad nije klasični eger koji obilazi klasične pozicije loveći ono što naiđe. Ne, Nedžad voli ciljane lignjolove u čemu je više nego dobar, piše Novi List.

Evo što nam je Nedžad ispričao o jednom od svojih posljednjih egerskih pohoda:

– Lovim štapom Graphiteleader Prototype 86 ML na kojem je rola Shimano Sephia CI4+ 3000. Na rolu sam namotao upredenicu Varivas Avani Eging PE 0,8 na čijem se kraju nalazila skosavica DTD Ballistic. Ovako posložen pribor mi omogućuje jako dalek izbačaje i vrlo lako i brzo pretraživanje lovnog područja i po širini i po visini vodenog stupca – priča nam Nedžad.

– A te je večeri bilo vedro i mjesečina je bila baš jaka tako da sam ciljano sam izašao potražiti malo veće lignje na plitkim terenima.

I već nakon prvog zabačaja dobio sam jak udarac. Očito su lignje bile u lovu. Budući da je teren bio plitak prva velika lignja je u trenu bila gore. Naravno, trenutno kreće izvlačenje upredenice uz ono slatko cvrčanje kočnice na roli – nastavlja Nedžad svoju priču.

– Zahvaljujući dobro ugođenoj kočnici i dobrom štapu lignja je u kratkom vremenu završila na suhom.

Nastavio sam odmah s lovom i opet, nakon samo možda pet minuta u toku propadanja skose, dobivam novi griz i priča se ponavlja. I ta druga lignja je gore pa je uz još jedno cvrčanje kočnice ubrzo izvučena na sigurno.

I premda sam znao da su velike vaga me ipak malo iznenadila, naravno, ugodno. Jedna je lignja bila teška 1,25, a druga 1,35 kilograma.

Poslije su pale još dvije manje, ali su zapravo ove prve dvije bile one po koje sam te večeri došao – ispričao nam je Nedžad Ćatić.