Europski parlament predlaže Akt o umjetnoj inteligenciji: "Želimo zaštititi građane"

Photo credit: Canva

Odbori Europskog parlamenta postigli su danas preliminarni dogovor o Aktu o umjetnoj inteligenciji koji će otvoriti put prema prvoj regulaciji umjetne inteligencije. 

“Usprkos konzervativnim željama za većim nadzorom i ljevičarskim fantazijama o pretjeranoj regulaciji, parlament je pronašao solidan kompromis koji će razmjerno regulirati umjetnu inteligenciju, zaštititi prava građana, poticati inovacije i jačati gospodarstvo”, rekla je eurozastupnica Svenja Hahn.

Minimalan, ograničen i neprihvatljiv rizik
Europska komisija predložila je nacrt pravila prije gotovo dvije godine u pokušaju da zaštiti građane od opasnosti tehnologije u nastajanju, koja je posljednjih mjeseci doživjela procvat ulaganja i veliku popularnost. Sada su u tijeku pregovori o Aktu o umjetnoj inteligenciji između europskih institucija.

Predlaže se da tvrtke koje proizvode generativne AI alate, kao što je ChatGPT, imaju obvezu otkriti jesu li koristile materijal zaštićen autorskim pravima u svojim sustavima. Zakonodavci su nastojali pronaći ravnotežu između poticanja inovacija i zaštite temeljnih prava građana.

To je dovelo do toga da su različiti AI alati klasificirani prema njihovoj percipiranoj razini rizika: od minimalnog do ograničenog, visokog i neprihvatljivog. Visokorizični alati neće se zabranjivati, ali će se od tvrtki zahtijevati visoka transparentnost u poslovanju, prenosi Index.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide