Globalna razina mora će uskoro narasti za 30 cm: "Gotovo je, ne može se zaustaviti"

Photo credit: Canva

U bliskoj budućnosti će zbog otapanja leda na Grenlandu doći do porasta globalne razine mora za gotovo 30 centimetara, a novo istraživanje navodi da nema načina da se to zaustavi, čak i ako danas prestanemo s emisijom  stakleničkih plinova.

Prema novoj studiji, ukupan gubitak leda s grenlandske ledene ploče potaknut će porast razine mora za najmanje 25 centimetara, bez obzira na moguće scenarije globalnog zagrijavanja, prenosi Index.

Stručnjaci iz Geološkog zavoda Danske i Grenlanda promatrali su promjene u volumenu ledenog pokrova na i oko Grenlanda. Utvrdili su da će se zasigurno otopiti oko 3.3% grenlandskog ledenog pokrova, što je ekvivalentno 110 trilijuna tona leda.

10 puta češće poplave zbog plima
“Porast razine mora će zbog ovog procesa porasti bez obzira na to što će se ovoga stoljeća dogoditi s klimatskim promjenama”, rekao je geolog Jason Box iz Geološkog zavoda Danske i Grenlanda, a prenosi CNN.

Znanstvenici nisu odredili točan termin porasta globalne razine mora, no navode da bi se to moglo dogoditi u bilo kojem trenutku do kraja stoljeća. Ovi nalazi dolaze nakon izvješća o porastu razine mora za 2022. godinu koje je ranije ove godine objavila američka Nacionalna agencija za istraživanje oceana i atmosfere (NOAA).

U izvješću stoji da se na obalama u SAD-u u sljedećih 30 godina može očekivati porast razine mora od 25 do 30 centimetara, što će uzrokovati 10 puta češće poplave zbog plima i omogućiti širenje olujnih udara dublje u unutrašnjost.

Porast razine mora neće biti svuda isti
Grenland ima dovoljno leda da bi, ako se sav otopi, mogao podići globalnu razinu mora za otprilike 7 metara. Stručnjaci ističu da porast razine mora od recimo 6 metara ne znači da će se ono ravnomjerno podići diljem svijeta, odnosno da će taj proces dovesti do uništenja nekih područja, dok bi na drugima razina mora mogla i pasti.

Nekoliko dana neuobičajeno toplog vremena na sjevernom Grenlandu nedavno je izazvalo brzo otapanje ledene ploče. Samo između 15. i 17. srpnja se na najvećem otoku na svijetu otopilo 6 milijardi tona vode dnevno; što je dovoljno da se napuni 7.2 milijuna olimpijskih bazena.

Istraživanje naziva Greenland ice sheet climate disequilibrium and committed sea-level rise objavljeno je u časopisu Nature Climate Change.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide