Grad u kojem stanovnici žive pod zemljom, ispod površine nalaze se i crkve, hoteli, škole…

Photo credit: JuliaST / Shutterstock

Coober Pedy, grad smješten u unutrašnjosti Australije, nije za one s niskim pragom tolerancije na ekstremne uvjete – ne samo da je iznimno vruće, već je i obavijen tankim slojem crvene prašine s lokalnih rudnika opala. Unatoč tome, stanovnici ovog grada nisu se preselili u okolna mjesta koja imaju ugodniju klimu. Naime, postali su iznimno kreativni i počeli graditi podzemnu zajednicu u starim rudnicima, stvarajući kuće, crkve i mnoge druge građevine iz iskopanog materijala. Čak 60% stanovnika Coober Pedyja danas živi pod zemljom. 

Prije otprilike 150 milijuna godina, područje koje danas znamo kao grad Coober Pedy bilo je dno ogromnog oceana. Kroz stoljeća, pritisak i djelovanje plime nosilo je minerale s morskog dna duboko u pukotine zemlje od pješčenjaka, gdje su se postupno stvrdnjavali i ostavljali naslage silicijevog dioksida, piše Putni Kufer

Iako danas ovdje ne postoje vodene površine, naslijeđe oceana očituje se u obliku sjajnih dragulja koji se skrivaju u pukotinama stijena, poznatih kao opali. Rudnici opala u Coober Pediju su među najvećima na svijetu, a njihova bogatstva spadaju u najpoželjnije.

Prije gotovo 100 godina, jedan tinejdžer je na ovom području pronašao komad opala, nakon čega su rudari nagrnuli u regiju i uskoro je nastao grad Coober Pedy – najveći svjetski izvor opala. Tijekom 1970-ih i 80-ih, grad je bio dom za više od 1.000 rudara, dok ih danas ima tek oko 100.

U današnje vrijeme, stanovnici Coober Pedyja odlučili su se za nekonvencionalno stambeno rješenje u obliku „zemunica” – udobnih i praktičnih domova ispod površine zemlje. Ove kuće se grade klesanjem u zemlju, gotovo po istoj cijeni kao njihovi nadzemni ekvivalenti, ali nude mnoge prednosti. Osim što su otporni na pješčane oluje, zemunice ne zahtijevaju klima uređaje, što predstavlja veliku uštedu za stanovnike. S obzirom na to da su zemunice okružene zemljom, imaju stabilnu temperaturu tijekom cijele godine i pružaju ugodnu atmosferu za boravak.

Stanovnici koji žive u svojim špiljama uživaju u prednostima stalne i ugodne temperature od približno 23 stupnja Celzija, koja je idealna za održavanje udobnosti u pustinjskom okruženju. Ovi neobični domovi izrađeni su od pješčenjaka, a unutra su opremljeni policama za knjige, stolovima i čak podzemnim bazenom. Stanovnici Coober Pedyja su dokaz da ne morate biti na površini da biste uživali u svim blagodatima doma i da se mogu izgraditi prekrasni i ugodni prostori u srcu zemlje.

Međutim, u posljednje vrijeme, podzemni grad privlači pozornost iz drugog razloga – njegovog projekta hibridne energije. Zbog sunčanog i vjetrovitog vremena na ovom području, postrojenje za obnovljivu energiju proizvodi čak 70% potrebne energije za napajanje grada. U mjestu gdje se ljeti temperature penju do 53°C, čist izvor energije pruža dobrodošlo olakšanje od dima i vrućine koju su ranije stvarali dizelski generatori. Nakon desetljeća rudarske industrije, Coober Pedy danas privlači nove stanovnike i zbog svoje sposobnosti samoodrživosti, piše Putni Kufer.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide