Hrvatska pred izazovima zbog budućnosti europskih fondova nakon 2027.

Hrvatska pred izazovima zbog budućnosti europskih fondova nakon 2027.

Poslovni.hr piše da će Hrvatska nakon 2027. imati znatno manje europskog novca na raspolaganju, ali Europska komisija još uvijek ne zna točne iznose i uvjete financiranja. Arijana Vela, konzultantica za europske fondove, izjavila je na konferenciji 27 Stars: Hrvatska perspektiva da će alokacija fondova sigurno biti manja zbog gubitka sredstava iz instrumenta NextGenerationEU, no postojeće financijske mogućnosti će ostati dostupne.

Promjene koje dolaze

Korištenje regionalnih potpora bit će znatno ograničeno. Poduzeća iz razvijenijih regija, poput Zagreba, više neće moći računati na iste potpore kao do sada. Ta ograničenja će se proširiti na Jadransku regiju i ostatak Hrvatske.

Uz smanjenje regionalnih potpora, upitna je i buduća politika raspodjele novca na europskoj razini. Fokus se pomiče s digitalnog na zelenu tranziciju, zdravstvenu skrb i čak financiranje oružja, što ukazuje na brze i neplanirane promjene u sustavu potpora.

Ispravno trošenje sredstava

Matej Bule iz Hrvatske narodne banke naglašava potrebu za cjelovitim pristupom programiranju ulaganja. Hrvatska je ranije propuštala ulagati u strukturne promjene, često gaseći ‘požare’ umjesto da se bavi dugoročnim razvojem.

Financijski analitičar Andrej Grubišić izrazio je skepticizam prema konceptu europskih fondova, ističući da nitko ne troši tuđi novac racionalno kao svoj. Predlaže smanjenje državne potrošnje i poreznog opterećenja kako bi se postigla dugoročna održivost.

Budućnost hrvatskog gospodarstva ovisit će o sposobnosti da se novac iz europskih fondova iskoristi na način koji će dugoročno donijeti stvarne promjene. Izazov će biti pronaći ravnotežu između potreba i interesa te osigurati da svako ulaganje doprinosi cjelovitom razvoju zemlje.

Izvor: poslovni.hr

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide