Invazivne gusjenice pojele lavandu uzgajivačima na jugu Francuske: Ništa nije ostalo

Foto credit : Shutterstock

GUSJENICE su ove godine možda prouzročile milijunske gubitke usjeva francuskim uzgajivačima lavande, prema poljoprivrednoj udruzi koja je pozvala vladu u pomoć. “Deseci i deseci hektara nisu požnjeveni jer se nije isplatilo. Ništa nije ostalo”, rekao je Alain Aubanel, voditelj Udruge za parfeme, arome i ljekovito bilje PPAM, sa sjedištem u Manosqueu u južnoj Francuskoj.Prenosi: index.hr

Poljoprivrednici su u nekim slučajevima izgubili 90 posto svoje žetve, rekao je za dpa. “Gubitak procjenjujemo na nekoliko milijuna eura”, rekao je. Ministarstvo poljoprivrede opisalo je štetu kao veliku.

Inače ljubičasta polja su ove godine sivo-smeđa

Kaže se da su krivci gusjenice koje su u Francusku stigle s vrućim vjetrom iz Sjeverne Afrike, a zatim su pojele stabljike lavande i izazvale sušenje biljaka. Umjesto da su ljubičasta, polja lavande, koja su također popularna kao odredišta za odmor i motivi razglednica, ovog su ljeta sivo-smeđa.

Uglavnom su pogođeni departmani Alpes-de-Haute-Provence, Vaucluse i Drome – a posebno tradicionalna uzgojna područja u planinama, što znači upravo područja u kojima farmeri teško mogu uzgajati bilo što drugo, kaže Aubanel.

Planinska obradiva područja su mnogo više pogođena zbog činjenice da je ondje žetva započela kasnije. Aubanel procjenjuje da je najmanje 50 posto usjeva izgubljeno zbog štetne gusjenice u planinskom području uzgoja u regiji Drome.

 

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide