Izraelski napad na Iran uzdrmao svjetska tržišta

Izraelski napad na Iran uzdrmao svjetska tržišta
ilustracija

Ažurirano 19.04. u 08,05

Prema izvješćima ABC Newsa, Izrael je izveo raketni napad na Iran

Kasno u četvrtak, izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, izazivajući aktivaciju protuzračne obrane u gradu Isfahanu, prema američkom dužnosniku. Izraelski saveznici, uključujući Sjedinjene Američke Države, pozvali su na suzdržanost kako bi se spriječio regionalni rat.

Detalji napada i međunarodne reakcije

Iako su SAD unaprijed informirane o izraelskim planovima, američki dužnosnici su istaknuli da nisu podržali ovu akciju. Incident je izazvao zabrinutost na međunarodnoj razini s obzirom na osjetljivost situacije na Bliskom istoku.

Iranski odgovor na izvještaje

Iranski mediji i dužnosnici odbacili su izvještaje o raketnom napadu kao netočne. Glasnogovornik Državnog centra za kibernetički prostor Irana, Hossein Dalirian, negirao je bilo kakav zračni napad, ističući da su oboreni samo dronovi, bez ikakve štete. Iranski državni mediji dodatno navode da su protuzračne obrane bile aktivirane na sumnjive objekte, bez izvještaja o šteti ili žrtvama.

Za više informacija, posjetite tportal.hr.

Početni izvještaj:

Izraelske snage izvele su napad na Iran, pogodivši ciljeve u provinciji Isfahan, što je izazvalo značajne reakcije i na globalnim tržištima. Napad dolazi kao odgovor na iransko lansiranje dronova i projektila na Izrael, što je izazvalo međunarodnu zabrinutost i pozive na suzdržanost.

Iranski mediji izvještavaju da su eksplozije odjeknule blizu međunarodne zračne luke i vojne baze u Isfahanu, ali nuklearna postrojenja ostaju sigurna. Lokalni sustavi protuzračne obrane bili su aktivirani, a videozapisi na društvenim mrežama prikazuju protuzračnu vatru na noćnom nebu.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda, António Guterres, upozorio je na “opasnu eskalaciju” i potencijal za regionalni sukob koji bi mogao imati razorne posljedice. Globalne cijene nafte su porasle, dok su dionice pale, reflektirajući strahovanja ulagača od mogućeg širenja sukoba.

Uz pozive na deeskalaciju, svijet pozorno prati razvoj situacije, nadajući se izbjegavanju daljnje eskalacije u regiji koja bi mogla imati dalekosežne posljedice za globalnu stabilnost.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.