Jedan od najboljih talijanskih panettonea proizvodi se u zatvoru

Jedan od najboljih talijanskih panettonea proizvodi se u zatvoru
Photo Credit: Canva

Jedna od najpopularnijih slastica u prosincu, kako u Italiji, tako i u ostatku svijeta, svakako je panettone. Slatki kruh obogaćen sušenim voćem, čokoladom ili drugim aromatičnim dodacima posebno je cijenjen, ali i prilično kompliciran za izradu, koja nerijetko traje i po nekoliko dan, prenosi Jutarnji.

S obzirom na složenu pripremu, među talijanskim proizvođačima vodi se svojevrsno tiho natjecanje. Kada je izašla lista najboljih 10 panettonea u Italiji godinu, svima je za oko zapeo onaj na 6. mjestu, koji se mijesi, peče i pakira u nešto drugačijim uvjetima. Giotto panettone se, naime, proizvodi u zatvoru.

U blizini Padove, u zatvoru Due Palazzi zatvoru, gdje zatvorenici, vođeni profesionalnim slastičarima, proizvode jedan od najboljih talijanskih panettonea. Šest dana u tjednu bude se u 4 sata ujutro kako bi krenuli s pripremom mekanog kruha koji se zatim poslužuje u slastičarnicama i hotelima. Osim panettonea, koji je njihov daleko najpoznatiji specijalitet, proizvode i kekse, pite, nugat, čokoladu i sladoled.

Slastičarski tim u zatvoru u Padovi sastavljen je još 2005. godine i od tada ga vodi neprofitna organizacija Work Crossing Cooperative, a ove su godine otvorili i malu prodavaonicu u kojoj se mogu kupiti slastice koje proizvode zatvorenici. Sam program osmišljen je kao dio oporavka zatvorenika te kako bi obje strane maksimalno iskoristile boravak u zatvoru

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide