Jedna od najopasnijih na svijetu: Plaža na koju dolaze turisti unatoč crnim statistikama

Photo credit: Canva

Koga ovdje ulovi morska struja i odnese u more, crno mu se piše. Najbliže sigurno obalno područje je udaljeno skoro 10 kilometara, pa su šanse za preživljavanje prilično male… 

A za sve bi bila kriva plaža Hanakapiai smještena u veličanstvenom parku Na Pali. Rajska pješčana plaža izgleda posebno primamljivo ljeti, no kupanje ovdje se ne savjetuje. Štoviše, naći ćete je na popisu najopasnijih plaža svijeta, piše Pun Kufer.

Razlog leži u njenim divljim morskim strujama, a ovo najviše dolazi do izražaja zimi kada se ogromni valovi razbijaju o njene stijene, gutajući cijelu obalu. Koga ovdje ulovi morska struja i odnese u more, crno mu se piše. Najbliže sigurno obalno područje je udaljeno skoro 10 kilometara, pa su šanse za preživljavanje prilično male.

Štoviše, najmanje 15 žrtava utapanja još uvijek nisu pronađena, a procjenjuje se da se svake godine ovdje utopi oko desetak ljudi. Neki kažu da ih je i više: turiste čak dočekuje znak upozorenja da se od 2014. godine ovdje utopilo preko 80 ljudi.

Ovo je spekulacija i nitko nije potvrdio tu brojku, no dovoljna je da zastraši ljude i spriječi ih od potencijalne katastrofe. Čak je i sama lokacija plaže opasna koliko i primamljiva. Do nje nema uređene ceste, ali ćete zato naići na nekoliko morskih špilja.

No, to ne sprečava turiste da uživaju na njoj. Barem ljeti, kada su prilike sigurnije, a njena plaža postaje odlična lokacija za piknik, ako ne već i kupanje.

Sama plaža nalazi se nedaleko od staze Kalalau, jedne od najpopularnijih planinarskih staza Havaja. Dugačka je 18 kilometara, a povezuje predivnu plažu Ke’e s dolinom Kalalau. Smatra se jednom od najljepših, ali i najopasnijih staza ne samo na Havajima već i na području cijelog SAD-a.

Postoji li uopće netko tko još nije poželio savršen ljetni odmor na Havajima? Ako i postoji, sad bi sigurno pljesnuo rukom o stol i viknuo: „Eto! Jesam vam rekao!“

Čak i njena opasnost nema veze sa samom stazom već nas vraća na ono s početka priče – ljudi koji su stradali na njoj, stradali su uglavnom tako što su se kupali na opasnim plažama ili pali u more s litica. U blizini su i slavni slapovi Hanakapiai, visoki 91 metar. Pristup njima je također izazovan, no isplati se truda.

Nakon svega što ste čuli i vidjeli o ovoj plaži, možda će vas iznenaditi podatak da je riječ o jednoj od najpopularnijih turističkih atrakcija. A možda i neće – štoviše, možda ste sad još više zainteresirani za Havaje i sve ljepote koje skriva u svojoj divljini.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide