Jednu od najopasnijih cesta na svijetu ručno je u stijeni isklesalo 13 seljaka

Photo credit: Shutterstock

Planina s okomitim, strmim kamenim liticama u pokrajini Huixian, smještenoj u kineskoj provinciji Henan, krije jednu od najopasnijih cesta na svijetu. Kroz planinu je izdubljen tunel Guoliang koji povezuju istoimeno selo sa susjednim mjestima, a prometnica prolazi tik uz litice zastrašujuće planine Taihang. U nastavku saznajte kako je nastao tunel Guoliang, jedna od najopasnijih prometnica na svijetu! 

Kinesko selo Guoliang smješteno je u dolini okruženoj visokim planinama, zbog čega je kroz povijest bilo odsječeno od vanjske civilizacije. Prije izgradnje ovog tunela, njihov su jedini pristup svijetu bile strme, uske stepenice uklesane u planinu, koje su nazvane “Nebeske ljestve”. Bio je to opasan i sklizak uspon čak i za najspretnije i najsigurnije seljane. Mjesto je dobilo ime po odbjeglom pobunjeniku koji se u vrijeme dinastije Han borio protiv vlasti koristeći težak planinski teren, na kojem je na kraju i osnovao izolirano selo, piše Putni Kofer

Priča o njegovoj gradnji je fascinantna i danas impresionira svakoga tko za nju čuje. U cijelosti su je izgradili mještani sela ručno, za što im je trebalo pet godina. Okupio ih je vođa, poglavica sela Shen Mingxin 1972., a kako bi prikupili novac za alat i materijal prodali su svoju stoku. Koristili su dlijeta, 4000 čekića, 12 tona čelika… Cijeli je tunel iskopalo samo 13 seljaka. Neki su tijekom radova stradali, no ostali su neumorno nastavili posao. U najtežoj fazi, za probiti jedan metra trebalo im je tri dana.

Tunel je dug 1,2 kilometra, visok 5 metara i širok 4 metra. Otvoren je za promet 1. svibnja 1977. godine i do danas je ostao simbol je mudrosti, radišnosti i upornosti mještana. Danas je prava turistička atrakcija, koja je donijela i neke koristi donedavno potpuno izoliranom kineskom selu. Sam tunel prilično je zastrašujući prizor. Ima 30 prozora različitih veličina i oblika, a prozvan je “cestom koja ne dopušta greške” i zahtijeva apsolutni fokus i koncentraciju u vožnji.

Većina nesreća u tunelu, tvrde mještani, prvenstveno je uzrokovana nemarom putnika. Njome bi se trebali voziti samo oni dovoljno iskusni i vješti koji nipošto ne smiju podcijeniti težinu i rizike koje ona donosi. Tunel je dovoljan samo za jednosmjerni promet, krivuda, skreće, a uz rukom izbušene prozore pruža se pogled na provaliju. Čak i najmanja greška na ovoj “uradi sam” prometnici može putnike stajati života. Usprkos svemu tome, sve više turista stavlja ju na svoj popis želja i ne propušta se njome provozati.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide