U BIH lažni med preplavio trgovine i tržnice

Lažni med preplavio trgovine i tržnice
Photo Credit: Duško Jaramaz/Pixsell

Pčelari u Bosni i Hercegovini, osim sa slabim prinosima, velike probleme imaju i zato što na tržištu u BiH ima mnogo falsifikata, odnosno lažnog meda, prenosi Poslovni.hr

Pčelari su na društvenim mrežama upozorili ovih dana da su se na tržištu diljem BiH po trgovinama, tržnicama, pa čak i pojedinim trgovačkim centrima pojavile veće količine meda sumnjivog porijekla, koji ne ispunjava uvjete za ljudsko korištenje te može biti štetan po zdravlje.

Kako se navodi na jednoj stranici na društvenim mrežama koja okuplja BiH pčelare, a koju prati više od 20.000 korisnika, ništa ne bi bilo čudno da prethodna, a i ova godina nije bila toliko loša kada je riječ o proizvodnji meda, a takvu ne pamte niti najstariji pčelari. Nekoliko ranijih godina također nije bilo posebno uspješno.

Iz Inspektorata RS kažu da Veterinarska inspekcija RS svake godine obavlja kontrole i uzima uzorke meda kod primarnih proizvođača, s ciljem otkrivanju korištenja zabranjenih sastojaka (hormona) i nedopuštenog liječenja.

“Prema podacima sektora Inspekcije za hranu o obavljenim kontrolama za prvih šest mjeseci ove godine, preko graničnih prijelaza na kojima nadzor obavlja Inspekcija za hranu RS uvezeno je 14 pošiljki meda i drugih pčelinjih proizvoda. Uzeti su uzorci meda za laboratorijske analize i svi su ocijenjeni kao ispravni. Međutim, Inspekcija za hranu RS ne raspolaže podacima o uvozu preko graničnih prijelaza u FBiH i proizvođačima s područja FBiH, što je značajno jer je kretanje robe između entiteta slobodno i bez administrativnih kontrola”, naveli su iz Inspektorata RS.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Share on facebook
Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
29/09/2021, 03:39
Umag
 

Djelimično oblačno
16°C
Subjektivno: 15°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 87%
Brzina vjetra: 7 km/h IJI
Naleti vjetra: 7 km/h
Izlazak sunca: 07:02
Zalazak sunca: 18:50