Malta se već osam dana bori s nestašicama struje zbog visokih temperatura

Photo credit: Canva

Malta je posljednja u nizu zemalja pogođena ekstremnim toplinskim valovima koji su proteklih tjedana pogodili jug Europe te se osmi dan zaredom bori s nestašicama struje uzrokovanim visokim temperaturama. Zemlja je danas zabilježila 42.7 stupnjeva Celzijevih, dosegavši rekord iz 1988. godine, pokazuju podaci malteške nacionalne meteorološke službe.

Kao rezultat, lokalne vlasti su izdale upozorenje, pozivajući ljude da ne napuštaju svoje domove između 11 ujutro i 4 popodne, tijekom najtoplijih sati u danu. Visoke temperature također su dovele do osam uzastopnih dana nestašica struje. U isto vrijeme, potražnja za strujom nije nikad bila veća, što je značajno opteretilo električnu mrežu, prenosi Index

Klima uređaji nisu mogli raditi
U nekim slučajevima nestašice struje su trajale i po 36 sati. Enemalta, elektroenergetska tvrtka u vlasništvu države, rekla je da su visoke temperature oštetile mnoge podzemne kablove. Deseci tisuća pojedinaca i tvrtki pogođeni su nestašicama, osobito jer klima uređaji nisu mogli raditi.

Mnogi ljudi spavali su na tlu, izvan kuće ili u svojim automobilima s upaljenim motorima, sve kako bi pobjegli noćnoj sparini. Pad električne mreže u nekim slučajevima je tvrtke znatno financijski oštetio.

Visoke temperature u brojnim europskim zemljama
Restorani i supermarketi morali su baciti odmrznutu hranu u vrijednosti tisuća eura. Udruženje malteških hotela i restorana također je izvijestilo o frustriranim gostima koji su se zbog nestašice struje odjavljivali iz hotela.

Osim Grčke, koja se duže od tjedan dana bori sa šumskim požarima i koja je morala evakuirati desetke tisuća turista s popularnih otočnih destinacija, druge europske zemlje poput Turske, Španjolske, Portugala, Italije i Francuske također se suočavaju s abnormalno visokim temperaturama.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide