Međunarodni dan žena

Međunarodni dan žena

Sretan Međunarodni dan žena! Praznik koji slavi nevjerojatnu snagu, ljubav i mudrost svake žene. Na ovaj poseban dan, odajemo priznanje svakoj ženi za njene neprocjenjive doprinose u našim životima i društvu. Neka svaki dan bude prilika za slavljenje vaše ljepote i jedinstvenosti.

O značenju i značaju Međunarodnog dana žena

Međunarodni dan žena, obilježen 8. ožujka, višedimenzionalan je dan koji odaje počast brojnim aspektima ženskog postojanja.

Korijeni Dana žena isprepliću se s borbom za radnička prava i emancipaciju žena, s Clarom Zetkin i Rosom Luxemburg kao ikonskim figurama tog pokreta. Danas, 8. ožujka služi kao platforma za slavljenje ženskih postignuća i podsjetnik na neprestanu borbu za ravnopravnost.

Dan žena nosi višestruka značenja:

Zahvalnost: Dan je posvećen izražavanju zahvalnosti ženama za njihov doprinos obitelji, društvu i svijetu u cjelini.

Sjećanje: Podsjetnik je na žrtve i borbu žena kroz povijest za postizanje jednakosti.

Borba: Dan se koristi za naglašavanje problema s kojima se žene i dalje suočavaju, kao što su nejednakost u plaći, seksualno uznemiravanje i nasilje.

Jednakost: Cilj Dana žena je postizanje potpune jednakosti među spolovima u svim aspektima života.

Borba se nastavlja

Iako su žene postigli značajan napredak, brojni problemi su im i dalje prisutni. Dan žena služi kao podsjetnik da se borba za ravnopravnost mora nastaviti.

Ciljevi

Jednako obrazovanje: Kampanja UN-a “50 – 50” se bori za jednako pravo djevojčica i dječaka na obrazovanje do 2030. godine.

Rodna ravnopravnost: Agenda UN 2030. ima za cilj postizanje rodne ravnopravnosti do 2030. godine.

Položaj žena u Hrvatskoj

U posljednjih 50 godina, položaj žena u Hrvatskoj je doživio značajne promjene.

Demografski trendovi: Povećanje broja žena i njihov udio u ukupnom stanovništvu (51,8%). Smanjena stopa nataliteta i broj živorođenih djevojčica. Povećanje prosječne dob žena i indeksa starenja. Kasnije napuštanje roditeljskog doma (prosječna dob 31,8 godina).

Brak i obitelj: Povećanje prosječne dob nevjeste pri sklapanju braka i prosječne starosti majke pri prvom porodu. Povećanje očekivanog trajanja života za žene.

Obrazovanje: Podjednak udio djevojčica i dječaka na nižim razinama obrazovanja. Nešto veći udio studentica i diplomiranih žena u odnosu na muškarce. Smanjenje udjela žena u obrazovnom sustavu sa stupnjem odgoja i obrazovanja institucije.

Tržište rada: Tri djelatnosti s najvećim brojem zaposlenih žena su Trgovina, Obrazovanje i Zdravstvo. Najveći udio žena u Obrazovanju (79,2%). Prosječna neto plaća za žene 66 eura manja od prosječne plaće muškaraca. Žene su u samo dvije djelatnosti plaćene više od muškaraca: Građevinarstvo i Opskrba vodom.

U posljednjih 50 godina žene u Hrvatskoj su postigli značajan napredak, ali se i dalje suočavaju s nejednakostima, posebno na tržištu rada. Borba za ravnopravnost žena u društvu se mora nastaviti i ne smije se svesti na samo jedan dan u godini.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide