Mještani austrijskog gradića pobunili se protiv masovnog turizma

Photo credit: Facebook

Mještani austrijskog grada Hallstatta sudjelovali su u prosvjedu protiv masovnog turizma. Hallstatt, koji se nalazi na popisu svjetske baštine, ima nešto više od 700 stanovnika. Tijekom sezone prima i do 10.000 posjetitelja dnevno. Stanovnici traže ograničenja broja dnevnih turista i zabranu turističkih autobusa nakon 17 sati po lokalnom vremenu, prenosi Index.

Iako je turizam dobar za gospodarstvo Hallstatta, neki mještani kažu da je jednostavno previše posjetitelja. Hallstatt, sa svojim slikovitim starim kućama na obalama netaknutog alpskog jezera okruženog stjenovitim planinama, posljednjih je godina postao žarište turizma.

Drvenim zidom zaklonili pogled na Alpe
Godine 2006. pojavio se u južnokorejskoj romantičnoj drami, čime je povećao svoju popularnost u Aziji. Šest godina kasnije je čak izgrađena replika grada u Kini. Mnogi posjetitelji dolaze u potrazi za savršenim selfiejem, s jezerom, tankim blijedosivim crkvenim tornjem i zadivljujućim planinskim krajolikom kao pozadinom.

Kao jedno od odredišta u Europi s najviše dnevnih turista, neki mještani kažu da ima jednostavno previše posjetitelja, posebno izletnika koji u grad ulaze velikim autobusima. Stanovnici su u svibnju ove godine na najpopularnijem mjestu za snimanje selfieja nakratko podigli drveni zid koji je zaklanjao pogled na Alpe u znak protesta protiv buke i prometa.

Nakon burne reakcije na društvenim mrežama zid je uklonjen. Tada je gradonačelnik poručio da želi smanjiti broj autobusa koji prolaze kroz Hallstatt za trećinu. Hallstatt je primao oko milijun posjetitelja godišnje prije izbijanja pandemije koronavirusa.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide