Morski psi na kokainu: Navukli se na drogu koju krijumčari bace u more

Doktorica Tracy Fanara s Floride predvodila je tim znanstvenika koji su istraživali ponašanje morskih pasa u Florida Keysu. Krijumčari u bijegu od policije pakete s drogom bacaju u more, a morski psi počeli su ih gristi… 

Prije nekoliko mjeseci u kinima se prikazivao američki film Cocaine Bear (Kokainski Medvjed). Film je djelomično inspiriran pričom o medvjedu koji je 1985. u šumi u SAD-u pronašao i pojeo 34 kilograma kokaina, a potom preminuo od predoziranja, prenosi 24sata.

Sada se, izgleda, još jedna životinjska vrsta U SAD-u ‘navukla’ na bijeli prah. Prema pisanju Guardiana, u Atlantskom oceanu nedaleko jugoistočne obale SAD-a, pojavili su se kokainski morski psi.

Iako zvuči nevjerojatno, morski psi navukli su se na drogu koju krijumčari u paketima bacaju u more. O svemu je snimljen i dokumentarni film za serijal ‘Shark Week’ na kanalu Discovery u kojem znanstvenici proučavaju ponašanje morskih pasa.

– Riječ je o primamljivom naslovu koji pokušava rasvijetili stvaran problem, a to je da sve što mi koristimo, sve što proizvodimo i unosimo u svoje tijelo završava u otpadnim vodama i da je vodeni svijet, o kojem ovisi naš opstanak, izložen svemu tome – rekla je doktorica Tracy Fanara s Floride koja je predvodila istraživački tim u dokumentarcu o kokainskim morskim psima.

Fanara navodi kako su proučavali studije utjecaja lijekova, kokaina, metamfetamina, ketamina i drugih droga na ribe.

– Ukoliko dođe do toga da su ti paketi s kokainom izvor stalnog zagađenja voda, vrlo je vjerojatno da će to utjecati na morske pse. Kokain se toliko lako rastvara da, ukoliko se ijedan od tih paketa otvori, droga odmah ulazi u vodu – objasnila je Fanara.

Ona je sa svojim britanskim kolegom Tomom Hirdom, šest dana provodila istraživanja na Florida Keysu – nizu malih otoka na samom jugu te američke savezne države.

Navode kako su primjetili neobično ponašanje morskih pasa i kako se jedan morski pas čekićar, vrsta koja inače izbjegava ljude, približio roniocima i kretao se na neuobičajen način. Također, uočili su kako jedna vrsta morskog psa pliva u krug oko nepostojećeg predmeta.

Izvodili su i eksperimetne s lažnim paketima droge u koje su stavljali riblji prah, a mnogi morski psi počeli su prilaziti tim paketima i gristi ih.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide