Na tržištu mršavljenja novi obećavajući lijek

Na tržištu mršavljenja novi obećavajući lijek
ilustracija

Jutarnji.hr izvještava o najnovijem razvoju na tržištu lijekova za mršavljenje, gdje farmaceutski gigant Roche predstavlja snažnu konkurenciju već etabliranim igračima kao što su Novo Nordisk i Eli Lilly. Roche je razvio novi lijek, injekciju CT-388, koja se primjenjuje jednom tjedno i koja je u kliničkim ispitivanjima pokazala značajne rezultate u smanjenju tjelesne mase ispitanika. Ovaj lijek, kod prvih testova, omogućio je gubitak gotovo 19 posto težine ispitanika, čime se ističe u moru konkurencije.

Kao dio trenda na rastućem tržištu koje, prema projekcijama Goldman Sachsa, do 2030. godine vrijedi 100 milijardi dolara, Rocheovi rezultati su posebno zanimljivi. Njihova injekcija, s nuspojavama koje uključuju mučninu i povraćanje, nalazi se u istoj kategoriji s drugim GLP-1 lijekovima za mršavljenje, što sugerira sličan mehanizam djelovanja.

Pored Rochea, i druge farmaceutske kompanije kao što su Novo Nordisk i Eli Lilly, već su najavile nove terapije za mršavljenje koje se nalaze u srednjoj fazi ispitivanja. U kontekstu usporedbe, lijek Zepbound tvrtke Eli Lilly doveo je do gubitka težine od 21 posto tijekom 72 tjedna, dok je korištenje Wegovya rezultiralo gubitkom od 15 posto u 68 tjedana. Roche još nije objavio detaljne podatke svojih istraživanja, ali preliminarni rezultati su ohrabrujući, iako analitičari smatraju da je pred tvrtkom još dug put prije komercijalne prodaje.

Osim razvoja novih lijekova, Roche je također investirao u hrvatski zdravstveni sektor, s ulaganjem od 90 milijuna kuna u Laboratorij za sveobuhvatno gensko profiliranje. Ovaj potez dio je šireg strateškog partnerstva s hrvatskom vladom u području onkologije, iako je taj ugovor kod nekih izazvao zabrinutost zbog mogućeg monopola na analizu podataka o metastatskim karcinomima u Hrvatskoj.

Više informacija o ovom razvoju možete pronaći na Jutarnji.hr.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide