Najskuplji sir na svijetu proizvodi se u Srbiji, a recept je strogo čuvana tajna

Photo credit: Canva

Doseže cijenu od čak 1000 eura po kilogramu, a razlog takve cijene krije se u zahtjevnom procesu proizvodnje. 

U prirodnom rezervatu Zasavica, smještenom sat vremena vožnje zapadno od Beograda, proizvodi se možda i najskuplji sir na svijetu. Naziv mu je Pule, ili magareći sir, a sastoji se od 60% magarećeg i 40% kozjeg mlijeka, prenosi Poslovni

Za ovaj jedinstveni sir zaslužan je Slobodan Simić, direktor Specijalnog rezervata prirode Zasavica i bivši srpski parlamentarac. Magareći sir iz Zasavice doseže cijenu od čak 1000 eura po kilogramu, a razlog takve cijene krije se u zahtjevnom procesu proizvodnje.

Za jedan kilogram sira potrebno je 25 litara mlijeka
Kako prenosi Deutsche Welle, u rezervatu trenutno ima oko 300 muznih magarica, a za proizvodnju jednog kilograma sira potrebno je čak 25 litara mlijeka, što je količina koja se od jedne životinje može dobiti tek kroz dvije godine. Samo mlijeko je posebnog, blago slatkastog okusa, a u Srbiji se jedna litra može kupiti za 40 eura.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide