Najveći požar u povijesti Slovenije je pod kontrolom

Najveći požar u povijesti Slovenije pod kontrolom je, rekli su dužnosnici nakon obilaska opožarenih područja u sjevernom dijelu slovenskog Krasa te zahvalili premorenim vatrogascima koji su se sedam dana borili s vatrom kao i susjednim i drugim državama na pomoći. 

Požar je konačno pod kontrolom, a požarna straža čuvat će požarište, rekao je premijer Robert Golob u izjavi za javnost nakon posjeta, donosi Index

Ponovio je da će država preuzeti na sebe troškove nanesene općinama nastradalim u požaru, a sastavit će i popis materijalnih šteta te izraditi mjere za sprječavanje sličnih požara koji bi mogli zahvatiti tako velike površine kao što se dogodilo u ovom slučaju. “Najkasnije na jesen donijet ćemo opsežan i ambiciozan preventivni plan o tome”, kazao je Golob.

Velika pomoć susjednih zemalja
Zahvalivši vatrogascima i snagama iz zraka na njihovoj predanosti proteklih sedam dana predsjednik države Borut Pahor kazao je u nedjelju da je tom prilikom pokazana velika solidarnost, ne samo u Sloveniji nego i šire.

U subotu je u gašenju požara sudjelovalo 13 helikoptera i zrakoplova iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Austrije, Mađarske i Italije. “Sve to daje nam nadu da će se ova situacija jednom uskoro završiti”, kazao je Pahor.

Optimističan je bio i ministar obrane Marjan Šarec koji je s Golobom i Pahorom posjetio regionalni stožer civilne zaštite u Kostanjevici na Krasu. “Danas je vidna razlika u odnosu na prethodne dane koji su bili stvarno kritični i nadam se da ćemo danas postići točku kad ćemo moći reći da su stvari pod kontrolom”, kazao je Šarec.

Vjetar se navodio kao najveći rizik za gasitelje u pogledu mogućeg širenja požara zbog mogućnosti da dođe do jačih udara bure, što je na sreću izostalo, pa je protekla noć bila mirnija. Gašenje iz zraka bilo je koncentrirano na neka manja nova žarišta, a vatrogasci, njih više od tisuću, i danas su polijevali vodom rubove požarišta kako se vatra ne bi proširila.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide