Najviše jedu i spavaju, a među najrazvijenijim su državama svijeta

Photo credit: Canva

Ipak, zbog sve većeg korištenja mobitela i laptopa, tj. više vremena provedenog pred ekranom, posljednjih godina i njihove se navike mijenjaju. 

Prema istraživanjima Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj, koja se provode u razvijenim zemljama, jedna nacija posebno se ističe u svojim hedonističkim navikama: spavanju i uživanju u hrani, piše Punkufer.

Premda podaci iz godine u godinu variraju, nekako se baš oni uvijek nađu pri vrhu. A zanimljivo je i to da se često nalaze i na popisima najproduktivnijih zemalja razvijenog svijeta.

Riječ je o Francuzima, čini se, najodmornijoj naciji s popisa. U prosjeku spavaju skoro devet sati dnevno, a u to je uključen i popodnevni odmor. Ovo je više od brojnih drugih nacija, naročito Japanaca i Koreanaca koji spavaju najmanje.

Na Mediteranu su siesta tj. sporiji ritam svetinja neodvojiva od ideje zdravog i harmoničnog života, a čini se da Francuzi drže do svoje reputacije hedonista i vrsnih gurmana. Nakon njih na redu su Amerikanci, a tek onda dolaze Španjolci.

Kada je u pitanju hrana, Francuzi provode čak dva sata dnevno za stolom. Možda se ne čini mnogo, ali sjetite se da je u razvijenim zemljama brza hrana i obrok s nogu odavno zamijenio tradicionalna druženja i uživanje za stolom.

Brojne francuske tvrtke zatvaraju se na dva do četiri sata svakog poslijepodneva kako bi radnici imali priliku odmoriti i provesti vrijeme ručka s obitelji ili prijateljima.

Također, nije im strana ni tjelovježba, pa makar se radilo o nekim laganim i kućnim “običnim” vježbama poput čučnjeva ili sklekova tijekom dana (bez odlaska u teretanu). Ovo sigurno utječe i na kvalitetu sna.

Oči svijeta uperene su u Francusku u nadi da ćemo iz nje dobiti najbolje savjete, bilo da je riječ o modi, hrani ili vinima. No, čini se kako su i Francuzi u posljednje vrijeme počeli gubiti bitku s tehnologijom. Zbog sve većeg korištenja mobitela i laptopa, tj. više vremena provedenog pred ekranom, posljednjih godina i njihove se navike mijenjaju.

Tako i Francuzi sve manje spavaju, a ako je dotle došlo – stvarno je vrijeme da se svi malo zapitamo i okrenemo zdravijim navikama.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide

PRIVREMENA REGULACIJA PROMETA U ISTRI 8.10.2022. POVODOM ODRŽAVANJA NAJVEĆEG REKREATIVNOG BICIKLISTIČKOG DOGAĐAJA U JUGOISTOČNOJ EUROPI 

Posebna prometna regulacija i odlična suradnja s policijom na ovogodišnjem događaju Istria300

Poreč, 4. listopada 2022 –Na istarskim će se cestama u subotu, 8. listopada 2022. godine,održati ovogodišnji Istria300 – najveći rekreativni biciklistički događaj u jugoistočnoj Europi. Istarskim će cestama voziti 1500 sudionika iz sveukupno 26 zemalja koji će startati u 7:00 sati s rive u gradu Poreču, gdje će ujedno i završiti. Biciklisti će na licu mjesta moći samostalno odlučiti koju će od 3 predložene trase (156, 230 i 300 km) odvoziti.
Kako bi se osigurala protočnost prometa, što manje zastoja na prometnicama i sigurnost svih vozača, pojedine dionice javnih cesta kojima biciklisti prolaze tog će dana biti djelomično ili u potpunosti zatvorene te će se promet odvijati prema posebnoj prometnoj regulaciji koju će koordinirati predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova uz redarsku službu organizatora.
Vozila će se na većini dionica propuštati u smjeru odvijanja utrke ili preko same trase kojom prolaze biciklisti, no na pojedinim će dionicama nekoliko sati biti otežano prometovanje.

„Prije svega želimo zahvaliti policiji na odličnoj suradnji i podršci oko organizacije prometa za ovako važan i opsežan događaj. Poseban naglasak regulacije prometa dan je za područje oko gradova Poreč, Labin, Pazin i Novigrad pa smo za ta područja izradili zaseban grafički prikaz zatvaranja pojedinih cestovnih pravaca i alternativnih pravaca kretanja po kojima će se propuštati promet toga dana i u što je većoj mjeri moguće osigurati neometano kretanje po prometnicama“, poručio jeVladimir Miholjević, jedan od organizatora događaja Istria300.
Posebna prometna regulacija će se odvijati u sljedećim terminima i područjima:

Zapadni dio Istre:
• 6:45-7:00 Poreč – Vrsar
• 7:15-9:00 Sveti Lovreč – Lim – Kanfanar
• 10:00-19:00 Tar – Most Antenal – Novigrad

Središnji dio Istre:
• 8:00-10:00 Balići – Salamunišće
• 8:15-10:15 / 11:00-14:00 Jakačići – Mandalenčići – Katun Gračaški – Križ Lindarski
• 8:30-10:45 / 11:15-14:30 Kićer – Katun Trviški – Karojba
• 8:30-17:00 Karojba – Motovun – Most Mirna (Livade)
• 11:00-14:15 Cerovlje – Gologorica – Afrići – Boljunsko Polje – Šupljini – Staraji – Dolenja Vas
• 12:15-15:30 Dolenja Vas – Mrzlići – Borut – Cerovlje – Kovačići – Oslići – Račički Brijeg
• 12:30-16:00 Račički Brijeg – Juradi – Butoniga – Trviž

Istočni dio Istre:
• 8:00-10:00 Most Raša (pravac kretanja Pula-Labin)
• 8:30-11:30 Most Raša – Trget – Brovinje (kod Koromačna)
• 9:30-13:00 Skitača – Ravni – Donji Kranjci – Salakovci
• 9:45-13:15 Labin – Šumber – Potpićan
• 10:00-13:30 Potpićan – Marišće – Perinići – Benazići

Sjeverni dio Istre:
• 9:00-17:30 Livade – Oprtalj – Kremenje – Kaštel
• 9:45-18:30 Kaštel – Volpija – Kršete – Brtonigla – Karigador

Neovisno o privremenoj regulaciji prometa koja će biti na snazi toga dana, hitne službe i sva vozilakoja imaju za cilj brigu o sigurnosti i zdravlju stanovnika bit će propuštena uz povećane mjereosiguranja.
Sve dodatne informacije mogu se dobiti na INFO broju: 099/696-2484, a više informacija možete pronaći na službenoj stranici: https://www.istria300.com/hr/
Glavni partner događanja je Valamar Riviera, destinacijski partneri:Turistička zajednica grada Poreča, Grad Poreč, Turistička zajednica Istre, Hrvatska turistička zajednica, Turističke zajednice Labina, Tara, Funtane i Vrsara te sponzori Heineken 0.0, HEP, Pepsi, Nektar Natura, PPD.