Nakon dva tjedna smiruju se požari u Grčkoj

Photo credit: Canva

Požari koji već dva tjedna haraju Grčkom počeli su jenjavati, no hitne službe su i dalje na terenu kako bi spriječile novo rasplamsavanje vatre u središnjem dijelu zemlje, od kuda su stanovnici zbog eksplozija u skladištu streljiva morali pobjeći. Od 17. srpnja, šumski požari nošeni jakim vjetrovima i visokim temperaturama, odnijeli su pet života, a brojne kuće, farme i tvornice su uništene. Također, spaljene su goleme šumske površine. 

Požari i eksplozije
U teško pogođenom području Magnesie, šumski požari zahvatili su skladište streljiva ratnog zrakoplovstva kod obalnog grada Nea Aghalosa. Požar je uzrokovao snažne eksplozije, a obalna straža izvijestila je da su ljudi kopnenim i morskim putem pobjegli u grad Volos, prenosi Index

Borbeni zrakoplovi su zbog predostrožnosti premješteni na obližnji vojni aerodrom. Udarni val od eksplozija osjećao se u udaljenim mjestima gdje su porazbijani prozori, a kuće i trgovine se zatresle. Grčki ministar obrane Nikos Dendias naredio je istragu o tom incidentu.

Vatrogasci, usprkos nadljudskim naporima, nisu uspjeli obuzdati požare u širem području Volosa i Aghialosa. Pomaže im pet kanadera i helikopter, no snažni vjetrovi stalno raspiruju požarište i potiču stvaranje novih požara. U industrijskoj zoni Volosa su zbog požara obustavljene sve aktivnosti drugi dan zaredom.

Rodos je ostao bez deset posto zemljišta
Na Rodosu, s kojeg je evakuirano više od 20.000 turista i mjesnog stanovništva, požari su konačno jenjali, nakon što su uništili deset posto zemljišta tog otoka. Timovi su i dalje na terenu već jedanaest dana zaredom kako bi potpuno ugasili sve požare. Požar na Krfu također se smiruje, javili su lokalni dužnosnici.

Znanstvenici s instituta World Weather Attribution (WWA) vjeruju da su toplinski valovi koji su pogodili dijelove Europe i Sjeverne Amerike u srpnju posljedica klimatskih promjena, koje su i same povezane s ljudskom aktivnošću. Oni više nisu iznimni događaji, a u budućnosti će biti još intenzivniji i češći ako se emisije brzo ne smanje, zaključili su istraživači.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide