Oceani zbog klimatskih promjena gube "pamćenje"

Oceani zbog klimatskih promjena gube "pamćenje"
Photo Credit: Canva

Oceani koji nas okružuju mijenjaju se s promjenom klime. Promjene se ne očituju samo u temperaturi oceana već i u njihovoj strukturi, strujama, pa čak i u boji, piše Index.  

Tim procesima inače stabilno okruženje oceana postaje sve nepredvidljivije te bi se moglo reći da ocean polako gubi svoje “pamćenje”, kažu znanstvenici.

“Pamćenje oceana, odnosno postojanost njegovih uvjeta, jedan je od glavnih izvora predvidljivosti u klimatskom sustavu”, rekla je klimatologinja Daisy Hui Shi s Instituta Farallon u Kaliforniji.

“Sve ukazuje na to da će pamćenje oceana, koje se mjeri postojanošću anomalija temperature morske površine, opadati u nadolazećim desetljećima”, dodala je.

Gubitak “pamćenja” oceana
Znanstvenici su analizirali temperature u plitkom gornjem sloju oceana, koji se naziva mješoviti sloj gornjeg oceana (MLD), piše Science Alert.

Unatoč relativnoj plitkosti MLD-a, koja se proteže samo do dubine od oko 50 metara, ovaj gornji sloj obično pokazuje veliku postojanost u smislu toplinske inercije, posebno u usporedbi s varijacijama u atmosferi.

No modeli pokazuju da će se ovaj faktor “pamćenja” toplinske inercije u gornjem dijelu oceana globalno smanjivati do kraja stoljeća i imati drastično veće temperaturne varijacije.

Stručnjaci navode da će to dovesti do veće razine miješanja vode u gornjem sloju oceana, što će smanjiti njegovu toplinsku inerciju te će gornji dio postati osjetljiviji na slučajne temperaturne anomalije.

Utjecaj na morski život i na znanstvena predviđanja
Za sada nije poznato kako će to utjecati na morski život, no znanstvenici navode da bi takve promjene mogle imati utjecaj na populaciju oceana.

Dodatno, gubitak “pamćenja” oceana mogao bi znatno otežati posao znanstvenicima, odnosno zakomplicirati prognoziranje nadolazeće oceanske dinamike, poput predviđanja monsuna, morskih toplinskih valova i razdoblja ekstremnih vremenskih prilika.

Istraživanje naziva Global Decline in Ocean Memory over the 21st Century objavljeno je u časopisu Science Advances.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide