Ogromni požari u Australiji izazvali anomaliju u stratosferi

Photo credit: Canva

Nakon ogromnih šumskih požara koji su ljetima harali Australijom uništeni su veliki dijelovi divljine, uginulo je puno životinja, a tamna izmaglica prekrila je velike gradove. 

Znanstvenici su nedavno otkrili da je dio ove spaljene biomase pridonio najvećem zagrijavanju stratosfere u zadnja tri desetljeća te utjecao na ozonsku rupu na Antarktici, prenosi Index.

Kombinirajući satelitske podatke s računalnim modelima ponašanja površinskih aerosola, statističarka Lilly Damany-Pearce sa Sveučilišta Exeter i njezini kolege uspjeli su detektirati dim visoko u atmosferi našeg planeta.

Nagli skok temperature u stratosferi
Požari su progutali više od 5.8 milijuna hektara i bili tako intenzivni da su formirali vlastite vremenske sustave, uključujući grmljavinske oluje prožete dimom koje su trajale danima.

Kako objašnjavaju stručnjaci, ovi sustavi i njihovi vrtlozi izbacivali su dim na nevjerojatno velike visine, pri čemu su sunčeve zrake zagrijavale te tamne čestice i dodatno ih podizale uvis, piše Science Alert.

Prvi vrtlog, otkriven 31. prosinca 2019., dosegnuo je visinu od 16 kilometara. Zatim je 12. siječnja 2020. uočen još jedan oblak koji se digao na 35 km visine, duboko u stratosferu, i zadržao tamo do 2 mjeseca.

“Tijekom razdoblja od mjesec dana oblak aerosola lebdio je preko južnog dijela Tihog oceana. Detektirali su ga NASA-in instrument CALIOP, kao i lidari na površini te solarni fotometri s vrha Južne Amerike”, navode znanstvenici.

Tijekom tog perioda došlo je do naglog skoka globalne prosječne temperature u stratosferi od 0.7°C. Anomalne temperature trajale su četiri mjeseca, a klimatski modeli pokazuju da se ove temperature mogu jedino objasniti s dodatnih 0.81 teragrama čestica dima. Radilo se o najvećem porastu temperature u Zemljinoj stratosferi od erupcije vulkana Pinatubo 1991. godine.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide