Požari na jugu Italije, stižu temperature do 48 stupnjeva

Photo credit: Canva

VAtrogasci se bore s požarima u južnoj talijanskoj regiji Kalabriji dok meteorolozi upozoravaju da će idućih dana diljem zemlje temperature ponovno narasti. Požari gore u šumama i raslinju diljem te najjužnije talijanske kontinentalne regije. Prošli tjedan temperature su tamo iznosile više od 40 stupnjeva. 

Zbog vatre su pozvana pojačanja iz Kampanije i Lacija, kao i iz sicilijanskog grada Messine. Toplinski val pogodio je jug Europe tijekom vrhunca turističke sezone, obarajući temperaturne rekorde. Na grčkom otoku Rodosu šumski požar primorao je tisuće turista na evakuaciju, a stanovnike da se sklone u škole i na stadione, prenosi Index

“Naša klima postaje sve više tropska”
Meteorolozi upozoravaju da na jug Italije, otoke Siciliju i Sardiniju, u ponedjeljak stiže ekstremna vrućina do 48 stupnjeva, nakon čega će se temperatura spustiti na normalne ljetne razine. Italija je jedna od europskih zemalja najpogođenijih klimatskim promjenama.

U svibnju su je pogodile razorne poplave. I sjeverni dijelovi Italije proteklih su dana pogođeni ekstremnim klimatskim uvjetima. U drugom najvećem talijanskom gradu Milanu pojavio se tornado, a sjeveroistok zemlje pogođen je tučom i olujnim vjetrovima.

“Naša klima postaje sve više tropska, mijenja sve i ima izravan utjecaj na gospodarstvo”, rekao je ministar gospodarstva Gilberto Pichetto za novine La Repubblica.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide