Predstavljena COVID propusnica u obliku mikročipa koji se usađuje u ruku

Predstavljena COVID propusnica u obliku mikročipa koji se usađuje u ruku
Photo Credit: Youtube Screenshot

Startup tvrtka Epicenter iz Stockholma u Švedskoj predstavila je novi način nošenja COVID propusnice – ugradnjom mikročipa ispod kože. Tako implantiranu COVID propusnicu mogao bi očitati bilo koji uređaj koji u sebi sadrži NFC (near-field communication) tehnologiju, koja se koristi za plaćanja bez kontakta te otključavanja vrata bez ključeva, prenosi Poslovni.hr

Cjepiva protiv COVID-19 su se krajem 2020. godine počela distribuirati diljem svijeta, a u drugoj polovici 2021. velik dio svjetskih zemalja uveo je COVID putovnice ili propusnice, bez koji ljudi više ne mogu prisustvovati određenim događajima, odlaziti u javne institucije ili putovati izvan zemlje.

U Epicenteru su željeli dostupnost informacija s COVID propusnice učiniti što dostupnijima.

Njihov mikročip postavlja se odmah ispod kože, ili u podlakticu, ili između palca i kažiprsta. Sjöblad ističe da je postupak u potpunosti reverzibilan te da ne zahtjeva posebnu aplikaciju na mobitelu.

Epicentrov mikročip međutim nije posve nova inovacija, jer ga ta kompanija koristi već godinama i na svojim djelatnicima.

Još 2015. godine objavili su kako su ugradili mikročipove u više od stotinu svojih djelatnika, koji pomoću istih mogu otvarati vrata, koristiti printere ili kupovati smoothije samo gestom ruke.

Mikročip se ugrađuje pomoću jednostavne injekcije, a kad ga se aktivira čitačem udaljenim nekoliko centimetara, mala količina podataka protječe između ta dva uređaja putem elektromagnetskih valova.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide