Program zaštite amazonske prašume od milijardu eura pokrenuli Brazil i Francuska

Program zaštite amazonske prašume od milijardu eura pokrenuli Brazil i Francuska
Ilustracija

Brazil i Francuska su zajednički pokrenuli investicijski program vrijedan milijardu eura za zaštitu amazonske prašume u Brazilu i Gvajani.

Ovaj program, koji će trajati četiri godine, uključuje sredstva kako privatnih tako i javnih investitora. Inicijativa je predstavljena tijekom trodnevnog posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Brazilu, gdje ga je u Belemu, gradu blizu ušća Amazone, dočekao brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva.

U zajedničkom priopćenju, Brazil i Francuska su istaknuli svoju odluku da udruže snage u promicanju zaštite tropskih šuma na međunarodnoj razini. Također su se obvezali na ambiciozan plan koji uključuje zaustavljanje deforestacije Amazonije do 2030. godine, što bi trebalo doprinijeti usporavanju globalnog zatopljenja. Plan obuhvaća razvoj novih financijskih instrumenata, tržišnih mehanizama i plaćanja za ekološke usluge.

Tijekom posjeta, Macron i Lula posjetili su otok blizu Belema gdje su se upoznali s projektom održivog razvoja usmjerenim na proizvodnju čokolade te su se sastali s domorodačkim vođama, dodatno naglašavajući važnost suradnje s lokalnim zajednicama u očuvanju šuma.

Izvor i detaljnije: index.hr

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide