Promet u EU maloprodaji stagnirao - Slovenija bilježi najveći pad

Photo credit: Canva

Promet u europskoj maloprodaji stagnirao je i u svibnju, a u Hrvatskoj je naglo posustao, nakon skoka u prethodnom mjesecu, pokazalo je u četvrtak izvješće europskog statističkog ureda. Sezonski prilagođen promet u maloprodaji eurozone zadržao se i u svibnju na razini prethodnog mjeseca, izračunao je Eurostat. U EU smanjen je za 0.1 posto u odnosu na travanj, kada je bilježio isti postotni rast, prenosi Index

Najviše je na oba područja pao promet u trgovinama prehrambenih proizvoda, pića i duhana, za 0.5 posto u eurozoni i za 0.3 posto u EU. U eurozoni smanjio se i promet na benzinskim stanicama, za 0.3 posto, dok je u EU zabilježio isti postotni rast. Među zemljama članicama čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše je na mjesečnoj razini pao promet u Sloveniji, za 5.3 posto.

U Hrvatskoj je promet pao za 0.1 posto
Slijede Luksemburg i Poljska s padom prometa za 4.5 odnosno za 3.7 posto. U Hrvatskoj je prema Eurostatovim podacima promet u maloprodaji u svibnju pao za 0.1 posto u odnosu na travanj kada je poskočio za 3.4 posto. Najviše je u svibnju porasla prodaja u Rumunjskoj i Portugalu, za 3.3 odnosno 3.2 posto.

Eurostat nije raspolagao podacima za Belgiju, Češku, Grčku i Italiju. Na godišnjoj razini kalendarski prilagođeni promet u maloprodaji eurozone pao je u svibnju za 2.9 posto, kao i u travnju, prema revidiranim Eurostatovim podacima. U EU smanjen je za tri posto, nakon revidiranog, 3.1-postotnog pada u prethodnom mjesecu.

Najviše je na oba područja u svibnju na godišnjoj razini pao promet u trgovinama prehrambenih proizvoda, pića i duhana, za 3.5 posto na oba područja. Smanjio se i promet u maloprodaji na benzinskim stanicama, za 2.2 posto u eurozoni i 2.5 posto u EU.

Promet najviše porastao u Španjolskoj
Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše je u svibnju i na godišnjoj razini pao promet u maloprodaji u Sloveniji, za 13.4 posto. Slijede Mađarska i Estonija s padom prometa od 12.3 odnosno 9.6 posto. U Hrvatskoj je u svibnju promet u maloprodaji smanjen za jedan posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, otprilike dvostruko snažnije nego u travnju.

Isti postotni pad bilježila je u svibnju i Latvija, a blizu je i Litva s 1.1-postotnim padom prometa u maloprodaji. Najviše je pak porasla prodaja u Španjolskoj, za 7.3 posto u odnosu na prošlogodišnji svibanj. Slijede Cipar i Malta s rastom prodaje od 6.1 odnosno 3.3 posto, prenosi Index

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide