Ruska letjelica razbila se o površinu mjeseca

Photo credit: Roscosmos/Vostochny Space Centre/Handout via REUTERS

Prva ruska misija na Mjesec u 47 godina završila je neuspješno nakon što se svemirska letjelica Luna-25 otela kontroli i srušila na Mjesečevu površinu.

Ruska državna svemirska agencija Roskosmos je rekla da je izgubila kontakt s letjelicom nedugo nakon što se pojavio problem dok je letjelica mijenjala orbitu prije slijetanja u subotu, piše N1

“Stroj je ušao u nepredvidljivu orbitu i prestao postojati, što je rezultat sudara s površinom Mjeseca”, objavio je Roskosmos u priopćenju u nedjelju.

Neuspjeh prestižne misije naglašava zalaz Rusije kao svemirske sile od hladnog rata kada je Moskva lansirala prvi satelit u svemir, Sputnjik 1, a sovjetski kozmonaut Jurij Gagarin je postao prvi čovjek u svemiru.

Rusija nije započinjala lunarne misije od Lune-24 1976. godine kada je Leonid Brežnjev vladao Kremljom.

Luna-25 trebala je izvesti meko slijetanje na južni pol jedinoga Zemljina prirodnog satelita 21. kolovoza, prema ruskim svemirskim dužnosnicima.

Rusija se utrkivala s Indijom, čija bi letjelica Chandrayaan-3 trebala ovog tjedna sletjeti na Mjesečev južni pol, a u širem smislu s Kinom i Sjedinjenim Američkim Državama, koje su također povećale svoje lunarne ambicije.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide