S neba iznad australskog gradića padali smuđevi

Photo credit: Canva

U udaljenom australskom gradiću zabilježen je neobičan fenomen. Nad malim gradom Lajamanuom, koji se nalazi u sušnom sjevernom teritoriju oko 900 kilometara južno od Darwina, s neba su padale ribe. Isti je grad doživio “kišu” riba četiri puta u posljednjih 30 godina, a posljednji put 2010., o čemu je tada izvijestio Daily Mail. 

“Vidjeli smo veliku oluju koja se približavala mojem gradu i mislili smo da je samo kiša”, rekao je lokalni vijećnik Lajamanua i vijećnik Središnje pustinje Andrew Johnson Japanangka za australski ABC News. “Ali kad je kiša počela padati, vidjeli smo kako padaju i ribe.”, prenosi Index.

Same ribe, za koje je ihtiolog iz muzeja Queenslanda Jeff Johnson rekao da su smuđevi, bile su otprilike veličine dječjeg dlana. Padale su preko noći, a ujutro su ih građani zatekli razbacane po gradu dok su mnoge od njih još uvijek bile žive.

“Jednostavno nevjerojatno”
“Neke se još uvijek održavaju u lokvi vode. Djeca ih skupljaju i drže u boci ili staklenci”, rekao je Japanangka.

Smuđevi su jedna od najčešćih i najraširenijih vrsta slatkovodnih riba u Australiji. Mogu narasti do duljine od 25 centimetara, iako su obično manji. Iako razlog ovog “pljuska riba” nije poznat, grad je zapravo doživio isti fenomen više puta, 2010., 2004. i 1980-ih. Tijekom događaja 2010. godine, ribe koje su pale na grad također su bile smuđevi.

“Ujutro sam ustala, radila sam u školi u to vrijeme, a zemljane ulice ispred moje kuće bile su prekrivene ribom”, rekla je za ABC News mještanka Alice Springsa, Penny McDonald, koja je bila u Lajamanuu tijekom događaja riblje kiše sredinom 1980-ih. “Bile su male ribe i bilo ih je puno. Bilo je jednostavno nevjerojatno.”

Životinjske kiše
Ribe koje padaju s neba, iako neočekivane, nisu potpuno neviđene, samo što se kod takvih fenomena obično radi o žabama, šišmišima, crvima i paucima. Točni razlozi iza takvih životinjskih kiša nisu uvijek jasni. Jedna od najprihvaćenijih teorija sugerira da su životinje odnosi “vodeni mlaz”, odnosno stupovi zraka koji se ubrzano kreću iznad vodenih tijela poput tornada i podižu kapljice vode, i prenose životinje preko velikih udaljenosti kroz atmosferu.

Izvješće koje je objavila australska Kongresna knjižnica navodi da su takvi vodeni mlazovi koji su se izdigli iznad vodenih površina dovoljno snažni da usišu male životinje u vrtlog.

“Vidio sam male bare koje je tornado u prolazu doslovno ispraznio. Dakle, ne bi bilo nerazumno da žabe (ili druga živa bića) padaju kao kiša s neba”, rekao je Ernest Agee sa Sveučilišta Purdue u Izvješće Kongresne knjižnice.

Ptice ili poplave
Druge teorije o kiši riba u Texarkani govore da su ih ispljunule ptice. Ovo je objašnjenje ponuđeno prošle godine, kada su s neba iznad San Francisca pale tisuće inćuna.

Lajamanu je vrlo daleko u unutrašnjosti i na rubu pustinje, što znači da nije osobito blizu velikim vodenim površinama. Još jedna teorija o pojavi riba niotkuda je da nisu pale s neba, već ih je poplava odnijela u grad.

“Uglavnom ljudi dolaze nakon kiše i vide ribe razbacane posvuda”, rekao je kustos za ribe u Muzeju i umjetničkoj galeriji Sjevernog teritorija, Michael Hammer, za ABC News. “Možda su samo došle poplavom koja se dogodila lokalno, iz male vodene jame ili tako nešto. Ali svakako se ne može isključiti mogućnost da riba bude zahvaćena malim olujama i zatim ispuštena na drugim mjestima.”

Hammer je za ABC News rekao kako se čini da se u Australiji sve više pojavljuju čudni vremenski fenomeni poput ovog. Poziva mještane da pripaze na ove bizarne događaje kako bi se što bolje dokumentirali i proučili razlozi koji stoje iza njih.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide