Scholz zapadu Balkana obećao brži pristup EU: Zbog ruske agresije moramo zbiti redove

Photo credit: Canva

Njemački kancelar Olaf Scholz obećao je danas u Berlinu zemljama Zapadnog Balkana ubrzani proces približavanja Europskoj uniji, a Europska komisija je obećala milijardu eura pomoći zemljama ove regije u svladavanju energetske krize. 

“Šest zemalja Zapadnog Balkana pripada Europskoj uniji. One su dio Europe i dio europske obitelji. Zbog toga se zalažem za proširenje Europske unije i na zemlje Zapadnog Balkana”, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz nakon sastanka predsjednika vlada šest zemalja Zapadnog Balkana u sklopu tzv. Berlinskog procesa, prenosi Index.

“Brutalna ruska agresija na Ukrajinu nas prisiljava da zbijemo redove”
Predstavnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije potpisali su u Berlinu sporazum o međusobnom priznavanju osobnih iskaznica te fakultetskih i strukovnih diploma, što bi moglo pridonijeti jačanju političkih i gospodarskih veza u regiji.

“Berlinski proces skrbi za napredak”, rekao je Scholz. On je istodobno istaknuo potrebu rješavanja trajnog sukoba između Srbije i Kosova te je naglasio važnost potpisivanja sporazuma u sjeni novonastale geopolitičke situacije u Europi.

“Brutalna ruska agresija na Ukrajinu nas prisiljava da zbijemo redove i obranimo slobodu Europe”, rekao je Scholz.

On nije naveo mogući datum ulaska zemalja Zapadnog Balkana u Europsku uniju, ali je rekao kako bi to trebalo uslijediti što je prije moguće.

Financijska pomoć
U sjeni energetske krize Europska unija će, kako je nakon summita u Berlinu priopćila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, regiji Zapadnog Balkana pomoći s milijardu eura.

“Petsto milijuna eura će biti isplaćeno u vidu hitne pomoći u savladavanju visokih cijena energenata, a ostalih 500 milijuna u obliku investicija u obnovljive izvore energije”, rekla je Von der Leyen na zajedničkoj konferenciji za tisak sa Scholzom i Edijem Ramom, premijerom Albanije, u kojoj bi sljedeće godine trebao biti održan sljedeći summit u okviru Berlinskog procesa.

Dio investicija bit će utrošen i na priključenje regije na europsku energetsku infrastrukturu.

“Više nego ikada, Zapadnom Balkanu je potrebna Europska unija”
Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel ocijenio je danas da je summit Berlinskog procesa o Zapadnom Balkanu bio dobra prilika za sastanak s čelnicima regije uoči summita Europska unija-Zapadni Balkan za mjesec dana u Tirani.

“Više nego ikada, Zapadnom Balkanu je potrebna Europska unija, a Europskoj uniji je potreban Zapadni Balkan”, napisao je Michel na Twitteru ocijenivši da je to “geopolitička neophodnost i geopolitička šansa”. “Vrijeme je da ubrzamo tempo reformi i da integraciju već sada učinimo vidljivom i konkretnom za stanovnike regije”, istaknuo je predsjednik Europskog vijeća.

Na summitu zemalja Zapadnog Balkana su osim premijera šest zemalja regije sudjelovali i premijeri Hrvatske, Grčke, Slovenije i Bugarske, prenosi Index

Berlinski proces je 2014. inicirala tadašnja njemačka kancelarka Angela Merkel s ciljem približavanja zemalja Zapadnog Balkana Europskoj uniji.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide