Srbija uvodi novi zakon: Viski jeftiniji, a domaća rakija skuplja

Srbija uvodi novi zakon: Viski jeftiniji, a domaća rakija skuplja

EK traži promjene jer je Srbija dosad oporezivala neke vrste lokalno proizvedenih alkoholnih pića po nižoj stopi u odnosu na slična, uglavnom iz uvoza. 

Prema novom zakonu kojeg donosi Srbija, trošarina na viski, koja se sada plaća 348,17 dinara (oko 2,8 eura) po litri, bit će 185 dinara (oko 1,5 eura). Riječ je o viskiju s udjelom alkohola od 40 posto, prenosi Poslovni.

Ista razina trošarina vrijedit će i za sva druga jaka alkoholna pića s tolikim postotkom alkohola. To će dovesti do pada cijene viskija, ali i do poskupljenja drugih alkoholnih pića koja imaju visok udio alkohola, a sada su opterećena nižom trošarinom od 136,62 dinara (oko 1,1 eura), prenosi N1.

Izmjene su predviđene novim Prijedlogom zakona o trošarinama kojeg je 12. svibnja usvojila vlada Srbije.

Na cijenu utječe i PDV

Sada se na rakije od voća, grožđa, vina i druge voćne rakije s dodatkom ekstrakta bilja, dijelova bilja ili poljoprivrednih proizvoda naplaćuje trošarina od 136,62 dinara po litru.

Trošarina za rakije od žitarica i ostalih poljoprivrednih sirovina, gdje spada i viski, naplaćuje se u iznosu od 348,17 dinara po litri, dok se za ostala jaka alkoholna pića, izvan navedenih kategorija, naplaćuje trošarina od 223,67 dinara (oko 1,8 eura).

Novi zakon izjednačava iznos trošarine za sva jaka alkoholna pića u odnosu na postotak alkohola kojeg sadrže, a ne u odnosu na sirovinu od koje su proizvedena. Trenutačno, zakon predviđa pet različitih razina trošarine, a dvije će i dalje ostati iste i obračunavat će se po litri.

To su trošarina na pivo od 26,44 dinara (oko 0,2 eura), i na “ostala niskoalkoholna pića”, ona s udjelom alkohola od 1,2 do najviše 15 posto, gdje spadaju i vina, za koje će trošarina i dalje biti – 23,14 dinara (oko 0,18 eura) za litru. Po novom se obračun potpuno mijenja i trošarina na 100 litara čistog alkohola iznosit će 46.250 dinara (oko 378 eura).

Kod obračuna cijene alkoholnih pića za krajnje potrošače ne treba zaboraviti niti PDV. Naime, prvo se na cijenu proizvoda obračunava trošarina, te se na tu cijenu naplaćuje i PDV od 20 posto.

Najviše piju pivo i vino

Sudeći prema podacima o trošarinama iz prošle godine, u Srbiji se najviše kupuju pića u kojima je udio alkohola manji od 15 posto, odnosno piva, vina i slični proizvodi.

Prema podacima koje je navelo Ministarstvo financija, ukupan prihod od trošarina na alkoholna pića u 2020. godini iznosio je 13,8 milijardi dinara (oko 113 mil. eura).

Razlog za promjene u politici trošarina, kada je riječ o alkoholnim pićima, nalazi se u usklađivanju s direktivama EU.

“U izvješćima Europske komisije navodi se da Republika Srbija oporezuje određene vrste uglavnom lokalno proizvedenih alkoholnih pića po nižoj stopi u odnosu na neke druge slične, uglavnom uvezene vrste alkoholnih pića.

Europska komisija smatra da takve odredbe nisu u skladu s članom 37. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između EU i Srbije.

EK je preporučila da Pregovaračko poglavlje 16 – Porezi može biti otvoreno za pregovore pod uvjetom da Srbija revidira svoje zakonodavstvo o trošarinama na alkoholnih pića, kako bi se osigurala potpuna usklađenost s članom 37. SSP-a o fiskalnoj diskriminaciji“, navodi Ministarstvo financija.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide