ŠVEDSKA: Premijerka dala ostavku nekoliko sati nakon izbora

Photo Credit: PROFIMEDIA

Kratkotrajnoj premijerki u parlamentu nije prošao proračun, a iz manjinske koalicije izašla je stranka Zelenih. 

Samo nekoliko sati nakon što je danas u parlamentu izabrana za prvu švedsku premijerku, Magdalena Andersson podnijela je ostavku na tu dužnost nakon što joj u parlamentu nije izglasan proračun i nakon izlaska stranke Zelenih iz manjinske koalicijske vlade, piše Telegram.

“Postoji ustavna praksa da koalicijska vlada treba odstupiti kada jedna stranka napusti koaliciju”, rekla je socijaldemokratkinja Andersson novinarima, a prenosi švedski TheLocal. “Ne želim voditi vladu čiji će legitimitet biti doveden u pitanje”, dodala je Andersson.

Drama u parlamentu
Ta je 54-godišnja ekonomistica, koja je od 2014. bila ministrica financija u vladi Stefana Loefvena, u utorak navečer uspjela u zadnji tren dobiti potrebnu potporu za preuzimanje vlasti, zahvaljujući dogovoru s Ljevicom o povećanju najnižih mirovina. U parlamentu je izglasana s tijesnim glasom viška od potrebnog.

Andersson je danas rekla kako se nada da će na dužnost premijerke biti izabrana ponovno, kao šefica vlade sačinjene samo do socijaldemokrata. Današnja kriza, kako piše švedski TheLocal, počela je kada je Stranka Centra povukla svoju podršku proračunu vlade Magdalene Andersson, zbog ustupaka Ljevici. Povlačenje podrške Stranke Centra značilo je da premijerka neće imati dovoljno glasova za izglasavanje proračuna u parlamentu.

Parlament je potom usvojio alternativni proračun opozicije koji su sastavili konzervativci, demokršćani i radikalno desna stranka Švedskih demokrata. Konačni udarac za kratkotrajnu vladu Magdalene Andersson došao je iz redova koalicijskih partnera – Zelenih. Njihov lider Per Bolund rekao je da Zeleni ne mogu podržati “povijesni proračun opozicije, koji je prvi puta sastavljen s radikalnom desnicom” i potom povukao stranku iz vladajuće koalicije.

Bivša plivačka zvijezda

Bivši švedski premijer Stefan Loefven, oslabljen sedmogodišnjom vladavinom i političkom krizom s početka ljeta, u kolovozu je najavio da će u studenom otići, nepunih godinu dana prije parlamentarnih izbora u rujnu 2022.

Andersson, bivša plivačka zvijezda, poznata po svojoj otvorenosti zbog koje je stekla nadimak “buldožer”, zamijenila ga je početkom studenog i na čelu socijaldemokratske stranke.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Share on facebook
Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
05/12/2021, 09:27
Umag
 

Oblačno
10°C
Subjektivno: 8°C
Trenutni pritisak: 1000 mb
Vlažnost: 93%
Brzina vjetra: 11 km/h JI
Naleti vjetra: 11 km/h
Izlazak sunca: 07:30
Zalazak sunca: 16:23