Talibani spaluju glazbene instrumente. "Glazba je uništila društvo"

Bacila pepeo na travu pa izazvala požar
Photo Credit: Canva

Talibanska vjerska policija je spalila niz glazbenih instrumenata u zapadnoj pokrajini Herat, izvijestila je jučer afganistanska državna novinska agencija Bakhtar. Sheikh Aziz al-Rahman al-Muhajir, pokrajinski šef Ministarstva za promicanje vrlina i suzbijanje poroka, poručio je kako je glazba dovela do “pogrešnog usmjeravanja mladih i uništenja društva”. 

Talibani su zabranili nereligioznu glazbu posljednji put kada su vladali zemljom 1990-ih. Objavljene fotografije prikazuju dužnosnike okupljene oko vatre s glazbenim instrumentima, uključujući gitare, harmonije i zvučnike. Afganistan ima jaku glazbenu tradiciju, pod utjecajem iranske i indijske klasične glazbe, prenosi Index

Mnogi glazbenici pobjegli iz zemlje
Također ima uspješnu pop glazbenu scenu koja spaja elektroničke instrumente i plesne ritmove s tradicionalnijim ritmovima. Rast te scene se dogodio u proteklih 20 godina prije nego što su talibani došli na vlast 2021. Talibani su uveli oštre mjere otkako su preuzeli kontrolu nad Afganistanom u kolovozu 2021. nakon povlačenja američkih i NATO snaga.

Studenti i nastavnici Afganistanskog nacionalnog glazbenog instituta, koji je nekoć bio poznat po svojoj inkluzivnosti, nisu se vratili na nastavu otkako su talibani preuzeli vlast. Mnogi glazbenici također su pobjegli iz zemlje. Talibani su obećali umjereniju vladavinu od one iz svog prethodnog boravka na vlasti 1990-ih.

Najavili zatvaranje kozmetičkih salona
Obećali su da će omogućiti prava žena i manjina. Umjesto toga, ponovno su uveli oštre mjere u skladu sa svojim strogim tumačenjem islamskog zakona ili šerijata. Izvršili su javna pogubljenja, zabranili obrazovanje djevojčicama nakon šestog razreda i također zabranili ženama većinu oblika zapošljavanja.

Ranije ovog tjedna talibani su objavili da bi svi kozmetički saloni trebali biti zatvoreni jer su nudili usluge zabranjene islamom i uzrokovali ekonomske poteškoće obiteljima mladoženja tijekom svadbenih veselja.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide