Tesla odustaje od razvoja jeftinog automobila na struju

Tesla odustaje od razvoja jeftinog automobila na struju
Ilustracija

Prema informacijama koje navodi Tportal, Tesla je odlučio otkazati razvoj svojeg dugo očekivanog jeftinog modela električnog automobila, umjesto toga fokusirajući se na razvoj autonomnih robotaksija. Ova odluka dolazi uslijed sve jače konkurencije, posebice od kineskih proizvođača koji nude električna vozila po znatno nižim cijenama.

Otkazivanje jeftinog modela, poznatog kao Model 2, čiji je cilj bio proizvodna cijena od oko 25.000 dolara, predstavlja značajnu promjenu u Teslinoj strategiji. Ovaj zaokret reflektira i pritisak konkurencije, posebno s obzirom na tržišno zasićenje jeftinim kineskim modelima kao što su BYD.

Dionice Tesle su nakon ove objave doživjele pad, iako su se kasnije donekle oporavile nakon izjave Elona Muska na društvenoj mreži X, gdje je negirao točnost informacija objavljenih od strane Reutersa. Muskova izjava sugeriše da bi fokus na robotaksije mogao biti ključan za Teslinu budućnost u svijetu koji sve više teži automobilima bez vozača.

Analitičari ocjenjuju da Tesla kasni djelomično zbog ključne Muskove odluke iz 2020. godine, nakon što je lansirao svoj hit crossover, Model Y, da se usredotoči na vrlo eksperimentalni Cybertruck umjesto na pristupačan automobil.

Musk je, naime, 2019. predstavio prototip električnog kamiona i predvidio početnu cijenu od oko 40.000 dolara. Vozilo je konačno stiglo prošle godine, ali verzija kamiona s najnižom cijenom neće biti dostupna do 2025., po cijeni od oko 61.000 dolara.

Tvrtka se također borila s problemima u proizvodnji, posebice s pionirskom tehnologijom baterija za kamione.

Kasnije je Musk priznao da si je tvrtka s Cybertruckom “iskopala vlastiti grob”. U međuvremenu, BYD je ostvario porast prodaje električnih vozila u Kini, s oko 130.000 na više od 1,5 milijuna, ne uključujući njegov uspješan posao u plug-in hibridima i njegov brzorastući izvoz.

BYD već nudi mnoštvo modela niske i srednje klase, uključujući Seagull hatchback za manje od 10.000 dolara.

Kineski proizvođač automobila planira izvoziti taj automobil za više nego dvostruko veću cijenu, ali još uvijek nižu od cilja za jeftini automobil koji je Tesla planirao proizvesti.

Izvor: Tportal

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide