Tristotinjak vatrogasaca se bori s požarom u Španjolskoj

Više od 2000 hektara izgorjelo je danas u nekoliko sati na španjolskom otoku La Palmi, na Kanarima, na jugozapadu zemlje, zbog čega je evakuirano 2500 stanovnika, priopćile su regionalne vlasti. “Vatra se jutros počela širiti iz općine Puntagorda i dosad je izgorjelo 2000 hektara”, priopćila je vlada Kanarskih otoka.

Vatra je “zahvatila općinu Tijarafe, odakle su stanovnici evakuirani”, dodala je vlada govoreći o tom mjestu s 2500 stanovnika. “Nitko nije ozlijeđen”, rekla je, prenosi Index

Tristotinjak vatrogasaca bori se s vatrenom stihijom uz pomoć iz zraka, u očekivanju dolaska dvaju hidroaviona.

Najtoplije proljeće od početka mjerenja
Evakuirani stanovnici su smješteni u Tazacorteu, na zapadnoj obali otoka, istaknuo je pak Crveni križ. Požar se događa nakon erupcije vulkana na La Palmi od rujna do prosinca 2021., također na zapadu otoka, ali malo sjevernije.

Godine 2022. gotovo 500 požara je progutalo više od 300.000 hektara u Španjolskoj, što je dosad najviše u Europi, objavio je europski informacijski sustav za šumske požare (EFFIS).

Oko 66.000 hektara već je izgorjelo od početka 2023. koja bi također mogla biti loša za ovu zemlju snažno pogođenu klimatskim promjenama. Proljeće je u Španjolskoj bilo najtoplije i drugo najsušnije od početka mjerenja, navodi španjolska meteorološka agencija.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide