U Italiji odobren prvi slučaj potpomognutog samoubojstva

U Italiji odobren prvi slučaj potpomognutog samoubojstva
Photo Credit: Shutterstock

U Italiji je odobren prvi slučaj potpomognutog samoubojstva, koje je dosad bilo kažnjivo s pet do 12 godina zatvora, priopćila je u utorak Udruga Luca Coscioni a prenosi Index

Mario, što je pseudonim, “napokon je dobio mišljenje Etičkog odbora koji je, nakon provjere njegovog stanja koju je obavio tim liječnika specijalista (…), potvrdio da ispunjava kriterije za legalan pristup potpomognutom samoubojstvu”, navodi se u priopćenju te udruge koja se zauzima za legalizaciju potpomognutog samoubojstva u Italiji.

Eutanazija se odnosi na slučaj u kojem se poduzimaju aktivni koraci za okončanje nečijeg života, ali kobni čin provodi netko drugi, najčešće liječnik.

Potpomognuto samoubojstvo je kada si netko oduzme život, ali mu netko drugi pomaže. Umjesto da to učini liječnik, osoba to učini sama. Potpomognuto umiranje može se odnositi na eutanaziju ili potpomognuto samoubojstvo.

Talijanski zakon trenutačno kažnjava pomaganje u samoubojstvu kaznom od pet do 12 godina zatvora, ali je Ustavni sud 2019. uveo iznimku za “pacijente koje se lijekovima održavaju na životu (…) a boluju od teške bolesti koja je uzrok tjelesne i duševne patnje koja se smatra nepodnošljivom i koji su potpuno sposobni donositi slobodne i svjesne odluke”.

Mario (43) je vozač kamiona koji je postao tetraplegičar prije deset godina nakon prometne nesreće u kojoj mu je slomljena kralježnica. Više puta je od zdravstvenih vlasti u pokrajini Marcheu (u središtu zemlje), gdje živi, tražio odobrenje za potpomognuto samoubojstvo, koje mu je bilo uskraćeno sve dok se u slučaj nije uključio odvjetnički tim Udruge Luca Coscioni.

“Laknulo mi je, ne osjećam više napetost koja se gomilala svih ovih godina”, reagirao je Mario, prenosi udruga. Način i vrijeme potpomognutog samoubojstva još treba odrediti.

Odluka Ustavnog suda iz 2019. potresla je Italiju, zemlju s jakom katoličkom tradicijom, gdje je ugled Crkve veoma velik.

No sud je ostavio pravni vakuum proglasivši nezakonitim isključivo članak kaznenog zakona koji kažnjava osobe koje sudjeluju u potpomognutom samoubojstvu, nabrajajući uvjete koje treba ispuniti da bi bio zakonit.

No zakonodavac još nije donio poseban zakon u koji bi ta odluka bila unesena pa je Udruga Luca Coscioni organizirala peticiju za raspisivanje referenduma o zakonu o eutanaziji u Italiji koja je prikupila više od 750.000 potpisa.

Referendum, za koji treba najmanje 500.000 potpisa, treba izmijeniti zakon o zabrani potpomognutog samoubojstva. Referendum bi se mogao provesti već 2022.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Share on facebook
Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
05/12/2021, 08:25
Umag
 

Oblačno
8°C
Subjektivno: 9°C
Trenutni pritisak: 1000 mb
Vlažnost: 100%
Brzina vjetra: 0 km/h I
Naleti vjetra: 0 km/h
Izlazak sunca: 07:30
Zalazak sunca: 16:23