U Izraelu nađeni ostaci ranije nepoznate vrste ljudi

Photo Credit: Screenshot: YouTube/TAUVOD

Kosti pronađene u izraelskom kamenolomu pripadaju grani ljudskog evolucijskog stabla, a stare su između 120.000 i 140.000 godina, izvijestili su jučer izraelski znanstvenici, prenosi Index

Antropolozi s Hebrejskog sveučilišta u Jeruzalemu i sa Sveučilišta Tel Aviv godinama su analizirali fragmente lubanje, kosti donje čeljusti i zub otkrivene 2010. godine u Nesher Ramli, jugoistočno od Tel Aviva.

Uspoređivali su ih sa stotinama fosila diljem svijeta koji potječu iz različitih razdoblja i ustanovili kako ovi fragmenti vjerojatno pripadaju do sada nepoznatoj skupini hominina koja je blisko povezana neandertalcima te s njima dijeli mnoge značajke, poput oblika donje čeljusti. Ovu novu podvrstu hominina znanstvenici su nazvali Nesher Ramla.

“Ova vrsta je vrlo različita od suvremenih ljudi”
Nesher Ramla je možda živio uz homo sapiensa više od 100.000 godina te se vjerojatno križao s našom vrstom, rekli su znanstvenici. Ovi rani ljudi, koji su imali vrlo velike zube i nisu imali bradu ( u anatomskom smislu), možda su također bili preci neandertalaca.

Stručnjaci također smatraju da postoji dovoljno sličnosti da se ova skupina poveže s ostalim populacijama starim i do 400.000 godina koje su pronađene u prijašnjima iskopavanjima špilja u Izraelu.

“Morfologija ljudi Nesher Ramla dijeli značajke i s neandertalcima (posebno zubi i čeljust) i s arhaičnim Homoom (lubanja). Istodobno, ova vrsta homoa vrlo je različita od suvremenih ljudi; ima potpuno drugačiju strukturu lubanje, vrlo velike zube i nema bradu”, kazali su znanstvenici.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide