U Poljskoj otkrivena grobnica s 450 obezglavljenih ‘vampira‘, u ustima su imali neobičan predmet

Photo credit: Journals.plos

Arheolog Macej Stromski rekao je kako je ovo otkriće masovne grobnice onih za koje se vjerovalo da su nakon smrti izlazili iz grobova, donosi Jutarnji

Masovna grobnica u kojoj je pokopano više od 400 navodnih vampira otkrivena je tijekom cestovnih radova u Poljskoj.

Do jezivog otkrića došlo je u selu Luzino na sjeveroistoku zemlje, a dosad je potvrđeno oko 450 pronađenih kostura čije su glave odsječene i položene između nogu, a u ustima im je bio novčić.

Riječ je o praksi koja je bila uobičajena u 19. stoljeću te se vjerovalo da se tim postupkom otklanja “vampirska kletva”.

Arheolog Macej Stromski rekao je kako je ovo otkriće masovne grobnice onih za koje se vjerovalo da su nakon smrti izlazili iz grobova, pa su im mještani rezali glave kako bi ih spriječili u daljnjem nastojanju da se “bude iz mrtvih”, piše Daily Mail podsjećajući da su slična otkrića zabilježena u Poljskoj i lani.

Među tijelima su pronađeni i kosturi žena “vampirica”. U njenom naručju pronađena je lubanja malenog djeteta. Također, u oko trideset posto grobnica pronađene su “ograde”, odnosno cigle oko mrtvačevih nogu, ruku i glave. izgleda kako ne bi pobjegao.

Još u 17. stoljeću arheolozi su u selu Pien također pronalazili “vampirske” leševe, jedan od njih. Žena, imala je svilenu kapu, što je ukazivalo da je bila iz višeg staleža.

U selu kod Poljske našli masovnu grobnicu obezglavljenih ‘vampira‘, među njima i majka s djetetom
List podsjeća da mit o “nemrtvima” dolazi iz Središnje Europe, a prvi tragovi datiraju još iz 11. stoljeća. Osnova mita, o kojem je napisano na stotine romana, snimljeno stotine filmova i serija među kojima je svakako najpoznatiji “Drakula” Brama Stokera, zatim cijeli serijal Ann Rice, pa Sumrak Saga…jest da mrtvi ustaju iz grobova pretvarajući se u krvožedna čudovišta koja teroriziraju žive.

Svojedobno je bestseler na tu temu, o jedinom i prvom hrvatskom vampiru Juri Grandu koji je terorizirao Istru, napisao poznati hrvatski književnik i književni prevoditelj Boris Perić.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide