U Sloveniji svečano najavili izložbu Picassa, Chagalla. Sve slike su krivotvorine

Photo credit: Canva

Otvaranje izložbe umjetničkih djela iz privatne kolekcije u ljubljanskom Narodnom muzeju otkazano je u zadnji trenutak kako bi se izbjegao skandal budući da su, prema tvrdnjama iskusnih stručnjaka, slike pripisane velikim majstorima “očiti falsifikati”, prenose slovenski mediji.

Muzej je najavio da će na izložbi biti izloženo 16 umjetničkih radova iz privatne zbirke obitelji Boljkovac, a riječ je o djelima “priznatih slikara 19. i 20 stoljeća”, među kojima se spominju Pablo Picasso, Henri Matisse, Joan Miro i drugi. Međutim, istaknuti slovenski povjesničari umjetnosti i kritičari navode da je riječ o “očitim krivotvorinama”, pa je otvaranje izložbe otkazano, prenijeli su slovenski mediji, prenosi Index

Ekspert kaže da su slike falsifikati na prvi pogled

Ekspert s područja likovne umjetnosti Aleksander Bassin kazao je da su krivo atribuirane slike velikih majstora slikarstva falsifikati na prvi pogled i da bi to trebalo biti jasno i onima koji su upućeniji u slikarstvo, a ne samo stručnjacima.

Sasvim je moguće da se i u Sloveniji nađe poneka grafika vrhunskih europskih i svjetskih  slikara, ali ne i njihove originalne slike, a da je riječ o originalima, vrijedile bi milijarde eura, kažu kritičari i mediji, kritizirajući vodstvo muzeja.

Među slikama koje su trebale biti predstavljene su navodni radovi Pabla Picassa, Edgara Degasa, Henrija Matissea, Henrija de Toulouse-Lautreca, Joana Miroa, Josepha Williama, Edvarda Muncha, Kazimira Maljeviča, Marca Chagalla i drugih.

Prozivke na račun šefa muzeja

Čini se da je najodgovorniji direktor muzeja Pavle Car, od kojega se sada traži ostavka zbog propusta koji je mogao izazvati kulturni skandal širih razmjera.

 

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide