U Španjolskoj je upravo prodan najskuplji sir na svijetu

Photo credit: Canva

Španjolski Queso de Cabrales (sir iz Cabralesa) ušao je u povijest kao najskuplji sir, nakon što je prodan na aukciji za nešto više od 32.000 dolara za kolut od tri kilograma. Riječ je o rekordu, i to službenom Guinnessovom rekordu. Queso de Cabrales postiže visoke cijene zbog povijesti i konteksta. 

Queso de Cabrales proizvodi se u Asturiji, u komuni Cabrales, od kozjeg mlijeka iz dviju mužnji, jutarnje i večernje, koje fermentira u lokalnim špiljama u kojima vladaju prirodno idealni uvjeti: 90 posto konstantne vlažnosti zraka i temperatura koja varira između osam i 12 Celzijevih stupnjeva stvaraju plijesan zaslužnu za karakterističnu zrnatu teksturu i okus sira, piše Plava Kamenica

Cjelokupni proces traje od dva do četiri mjeseca, tijekom kojih sirari okreću sireve da ih plijesan obuhvati ravnomjerno sa svih strana. Svake godine Las Arenasu, jednom od devet zaselaka Cabralesa, održava se godišnje natjecanje u kojem se proglašava najbolji sir godine, koji se zatim prodaje na aukciji. Ova slikovita tradicija motiv je lokalnim sirarima i značajna atrakcija za Asturiju. Ovogodišnji je pobjednik Guillermo Pendás, čiji je sir cijenom srušio lanjski rekord od 20.000 eura za kolut.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide