U Švedskoj i Danskoj spaljeni novi primjerci Kurana

Photo credit: Canva

U Švedskoj i Danskoj danas su ponovno spaljeni primjerci Kurana, a vlade dviju nordijskih zemalja objavile su da istražuju na koji način zakonski mogu spriječiti takve incidente nastojeći smanjiti sve veće napetosti s nekoliko muslimanskih zemalja. 

U Danskoj i Švedskoj proteklih je tjedana održano nekoliko prosvjeda tijekom kojih su primjerci Kurana spaljivani ili oštećeni na druge načine, prenosi Index

Zemlje s muslimanskim stanovništvom bijesne
To je izazvalo gnjev u zemljama s muslimanskim stanovništvom koje od nordijskih vlasti čitavo vrijeme zahtijevaju da spriječe i zaustave spaljivanje svete knjige islama.

Danska vlada u nedjelju je objavila da će nastojati pronaći “pravni alat” koji bi vlastima omogućio da interveniraju kada se održavaju takvi prosvjedi procijeni li se da izazivaju “veće negativne posljedice za Dansku, ne samo u pogledu sigurnosti”.

“Nadamo se kako će činjenica da pokazujemo kako i u Danskoj i u inozemstvu radimo na tome pomoći u deeskalaciji problema s kojima smo suočeni”, rekao je ministar vanjskih poslova Lars Rasmussen u ponedjeljak novinarima nakon sastanka u parlamentu.

“Nije to zato što osjećamo da smo pod pritiskom, već, sukladno našoj političkoj analizi, smatramo da je to u najboljem interesu sve nas. Ne bismo trebali samo sjediti i čekati da ovo eksplodira”, rekao je Rasmussen. Unatoč tomu, danas se u objema zemljama ponovilo spaljivanje Kurana.

Nordijske zemlje osudile spaljivanje Kurana
Čini se da je u Stockholmu irački izbjeglica, koji stoji iza više prosvjeda organiziranih proteklih tjedana, spalio primjerak Kurana ispred švedskog parlamenta. U Danskoj su protumuslimanski orijentirani prosvjednici spalili Kuran pred veleposlanstvom Saudijske Arabije u Kopenhagenu, a planirano je još nekoliko incidenata kasnije tijekom dana.

Nordijske su zemlje osudile spaljivanje Kurana, ali ga ne mogu spriječiti zbog zakona koji štite slobodu govora. No obje su vlade objavile da razmatraju mogućnost usvajanja zakonskih izmjena koje bi vlastima omogućile da spriječe daljnja spaljivanja u određenim situacijama.

Švedska vlada ovaj je mjesec izvijestila da razmatra slično rješenje, no desno orijentirane stranke obiju zemalja osudile su inicijative, a neke ističu da sloboda govora ne bi smjela biti ugrožena.

Švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom u ponedjeljak je rekao da je poslao pisma u svih 57 zemalja članica Organizacije islamske suradnje (OIC) kako bi im pojasnio kakvo je pravo na okupljanje koje se poštuje u Švedskoj te je istodobno osudio islamofobne postupke.

Ministri vanjskih poslova OIC-a u ponedjeljak će se sastati na izvanrednom zasjedanju da bi razgovarali o nedavnom razvoju događaja.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide

Add Your Heading Text Here