UNESCO želi da se Veneciju stavi na popis ugrožene baštine

Photo credit: Canva

Stručnjaci UNESCO-a preporučili su da se Venecija i njezina laguna stave na popis ugrožene baštine te organizacije, navodeći da se grad suočava s brojnim prijetnjama. 

“Učinci kontinuiranog propadanja zahvaljujući ljudskim intervencijama, uključujući neprestani razvoj, učinke klimatskih promjena i masovnog turizma prijete izazvati nepovratne promjene u izvanrednoj univerzalnoj vrijednosti mjesta”, upozorili su u ponedjeljak stručnjaci iz agencije Ujedinjenih naroda, prenosi Index

Venecija se već nalazi na popisu kulturne baštine
UNESCO se nada da će uključivanjem Venecije na popis ugrožene baštine potaknuti veće obveze lokalnog stanovništva, nacionalnih i međunarodnih faktora kako bi razvili učinkovite i održive korektivne strategije.

Odbor za svjetsku baštinu UNESCO-a će razmotriti ovu preporuku tijekom svoga sastanka u rujnu. Dvije godine ranije odbor je odbacio sličnu preporuku stručnjaka da stavi Veneciju na takozvanu crvenu listu.

Venecija i njezina laguna nalaze se od 1987. godine na UNESCO-ovom popisu obrazovne, znanstvene i kulturne svjetske baštine. U Veneciji je desetljećima iznova dolazilo do poplava, posebice u jesenskim i zimskim mjesecima, iako grad, koji se nosi i s masovnim turizmom, sada ima sustav zaštite od poplava.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide