Velika prevara s gorivom: Naftu iz Hrvatske i Slovenije preprodavali ispod tržišne cijene

Velika prevara s gorivom: Naftu iz Hrvatske i Slovenije preprodavali ispod tržišne cijene
Foto: Boris Scitar/PIXSELL

Procjenjuje se da je shema prouzročila poreznoj upravi štetu od više od 92 milijuna eura, koja se odnosi na neplaćeni porez od 2016. Imovina koja se nalazi u Rumunjskoj pripada zakonskom zastupniku tvrtke koja se istražuje u Parmi, javlja Večernji list.

U Rumunjskoj je zaplijenjeno 2,4 milijuna eura imovine kao rezultat istrage EPPO-a u prekograničnim poreznim prijevarama povezanim s gorivom uvezenim na talijansko tržište. EPPO je prethodno zaplijenio 19,9 milijuna eura imovine u Italiji, no to nije pokrilo cjelokupnu štetu proračunu EU uzrokovanu lažnim aktivnostima, a koja se procjenjuje na 92 milijuna eura.

Prema sudskom nalogu, koji je izdao sudac Suda u Parmi na zahtjev EPPO-a, službenici su zaplijenili 18 nekretnina koje se nalaze u Bukureštu, a pripadaju osumnjičeniku. Uz to, zamrznuto je 14 bankovnih računa, kao i udjeli u rumunjskim tvrtkama koje posluju u sektoru nekretnina i u sektoru trgovine gorivom, a sve u ukupnoj vrijednosti od 2,4 milijuna eura.

Istraga se odnosi na osumnjičenu kriminalnu skupinu koju vode tri osobe, svi Talijani, koji rade iz Dubaija, Miamija i Napulja. Sumnjiči ih se da su iz rafinerija u Hrvatskoj i Sloveniji unosili naftne derivate na talijansko područje radi njihove kasnije preprodaje po niskoj cijeni, koristeći niz fiktivnih tvrtki. Prema istrazi, gorivo je prodano tvrtkama u Rumunjskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, a potom fakturirano talijanskim lažnim tvrtkama, kojima su upravljali članovi zločinačke organizacije.

Dokazi pokazuju da su proizvodi zapravo prodani tvrtki sa sjedištem u Parmi, za koju se vjeruje da je počinila prijevaru unutar zajednice (MTIC) – složenu kriminalnu shemu koja iskorištava pravila EU-a o prekograničnim transakcijama između država članica, budući da su oslobođeni PDV-a. To je omogućilo tvrtki da preprodaje petrokemijske proizvode ispod tržišnih cijena, putem 17 nebrendiranih benzinskih postaja smještenih u pokrajinama Brescia, Ferrara, Lodi, Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia i Verona – čime je stekla nezakonitu prednost u odnosu na poštene gospodarske subjekte.

Izvor: vecernji.hr

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide