Veliki uspjeh Indijaca: Prvi se spustili na južni pol Mjeseca

Photo credit: Canva

Ukupno su četvrta država koja je uspješno sletjela letjelicu na Mjesec.

Indija se danas upisala u povijesne knjige! Postali su prva zemlja koja je sletjela na južni pol Mjeseca, područje od velikog znanstvenog interesa koje tek treba biti detaljnije istraženo, piše Poslovni.

Ukupno su četvrta država koja je uspješno sletjela letjelicu na Mjesec.

Svemirska letjelica Chandrayaan-3 Indijske organizacije za istraživanje svemira (ISRO) uspješno je sletjela na Mjesec u 14.34 sati po hrvatskom vremenu. Podsjetimo, isti podvig pokušali su Rusi, no Luna-25 ruska letjelica se razbila o površinu Mjeseca.

Prijašnji pokušaji su propali
Indijska svemirska agencija pokušava spustiti svemirsku letjelicu na Mjesečev južni pol, misiju koja bi mogla unaprijediti indijske svemirske ambicije i proširiti znanje o lunarnom vodenom ledu, potencijalno jednom od najvrjednijih Mjesečevih resursa.

Indija će u srijedu drugi put pokušati sletjeti na Mjesec, što je misija koju se smatra ključnom za istraživanje Mjeseca i status zemlje kao svemirske sile, samo nekoliko dana nakon što se srušio sličan ruski lender.

Evo što se zna o prisutnosti smrznute vode na Mjesecu – i zašto je svemirske agencije i privatne tvrtke vide kao ključ za kolonizaciju, rudarenje i potencijalne misije na Mars.

Kako su znanstvenici pronašli vodu na Mjesecu?

Još 1960-ih, prije prvog slijetanja Apolla, znanstvenici su nagađali da bi voda mogla postojati na Mjesecu. Uzorci koje je posada Apolla vratila na analizu kasnih 1960-ih i ranih 1970-ih činili su se suhima.

Godine 2008. istraživači Sveučilišta Brown ponovno su pregledali te lunarne uzorke s novom tehnologijom i pronašli vodik unutar sićušnih zrnaca vulkanskog stakla. Godine 2009. NASA-in instrument na sondi Chandrayaan-1 Indijske organizacije za svemirska istraživanja otkrio je vodu na površini Mjeseca.

Iste godine, druga NASA-ina sonda koja je pogodila južni pol pronašla je vodeni led ispod površine Mjeseca. Ranija NASA-ina misija, Lunar Prospector iz 1998., pronašla je dokaze da je najveća koncentracija vodenog leda u zasjenjenim kraterima južnog pola.

Zašto je voda na Mjesecu važna?

Znanstvenici su zainteresirani za džepove drevnog vodenog leda jer bi mogli pružiti podatke o lunarnim vulkanima, materijalu koji su kometi i asteroidi dopremili na Zemlju i podrijetlu oceana.

Ako vodeni led postoji u dovoljnim količinama, mogao bi biti izvor pitke vode za istraživanje Mjeseca i mogao bi pomoći u hlađenju opreme.

Također se može razgraditi za proizvodnju vodika za gorivo i kisika za disanje, podržavajući misije na Mars ili lunarno rudarenje.

Ugovor Ujedinjenih naroda o svemiru iz 1967. zabranjuje bilo kojoj naciji da polaže pravo na vlasništvo nad Mjesecom. Ne postoji odredba koja bi zaustavila komercijalno poslovanje.

Napori pod vodstvom SAD-a da se uspostavi skup načela za istraživanje Mjeseca i korištenje njegovih resursa, Artemis Accords, imaju 27 potpisnika. Kina i Rusija nisu potpisale.

Mjesečev južni pol posebno je nedostupan

Raniji pokušaji slijetanja na Mjesečev južni pol su propali. Ruska letjelica Luna-25 ovog je tjedna trebala sletjeti na južni pol, ali se otela kontroli pri prilazu i srušila se u nedjelju. Južni pol – daleko od ekvatorijalnog područja koje su ciljale prethodne misije, uključujući slijetanje Apolla s posadom – pun je kratera i dubokih rovova.

ISRO-ova misija Chandrayaan-3 na putu je za pokušaj slijetanja u srijedu, objavila je svemirska agencija. Prethodna indijska misija 2019. godine nije uspjela sigurno sletjeti blizu područja koje je ciljao Chandrayaan-3.

I Sjedinjene Države i Kina planirale su misije na južni pol.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide