Zabilježene rekordno visoke temperature Sjevernog mora u 2023. godini

Zabilježene rekordno visoke temperature Sjevernog mora u 2023. godini
ilustracija

Rekordno visoke temperature Sjevernog mora u 2023. godini dio su šireg trenda globalnog zagrijavanja koje pogađa oceanske bazene širom svijeta

U 2023. godini, izmjerene su rekordno visoke temperature Sjevernog mora, čineći, konkretno, mjesec svibanj najtoplijim mjesecom otkako su počela mjerenja 1850. godine. Ove temperature su za oko 1,25 stupnjeva Celzijusa premašile dugogodišnje prosjeke, što je potvrđeno izvješćima Met Office-a. Ovaj fenomen predstavlja dio šireg globalnog trenda zagrijavanja, koji utječe na oceane diljem svijeta i dovodi do značajnih ekoloških promjena.

Za dodatne informacije o rekordno visokim temperaturama Sjevernog mora u 2023. godini, možete posjetiti web stranicu Copernicus Climate Change Service, koja detaljno prati i analizira promjene temperature mora i njihove posljedice.

Rekordni toplinski valovi u moru zabilježeni su kod obala Velike Britanije i Irske, gdje su temperature mora dostigle do pet stupnjeva Celzijusa iznad uobičajenih za ovo doba godine. Ove visoke temperature su posebno izražene oko sjeveroistočne obale Engleske i zapada Irske. Američka nacionalna administracija za oceane i atmosferu (NOAA) kategorizirala je dijelove Sjevernog mora kao ekstremni toplinski val četvrte kategorije.

Zagrijavanje mora može dovesti do raznih ekoloških promjena uključujući veću blizinu meduza i morskih pasa obalama te cvjetanje otrovnih algi, što predstavlja rizik za morski ekosustav. Tom fenomenu pridonose klimatske promjene, smanjena količina saharske prašine koja inače reflektira sunčeve zrake, te smanjenje arktičkog leda, čime se povećava intenzitet sunčevog zračenja na površinu mora.

Također, toplija voda nosi manje kisika, što može negativno utjecati na morski život u dubinama. Fitoplankton, koji igra ključnu ulogu u morskom prehrambenom lancu, može biti lišen esencijalnih hranjivih tvari zbog promijenjenih uvjeta.

Britanski Met Office izvijestio je da su globalne temperature površine mora za travanj i svibanj bile najviše zabilježene za te mjesece od početka mjerenja 1850. godine, s posebno visokim temperaturama zabilježenim u Sjevernom Atlantiku u svibnju 2023. godine. S obzirom na očekivano daljnje zagrijavanje istočnog tropskog Pacifika zbog El Niña, postoji vjerojatnost da će globalne temperature površine mora nastaviti rušiti rekorde tijekom godine.

Za više informacija o specifičnim detaljima i kontekstu rekordnih temperatura 2023. godine, posjetite članak objavljen na Euronews, koji pruža dodatne uvide o ovoj temi.

Ekološke posljedice

Visoke temperature pridonose pojačanom riziku od morskih toplinskih valova, koji mogu biti štetni za morski život. Zagrijavanje mora smanjuje količinu kisika u vodi, što negativno utječe na organizme, posebice one u dubljim slojevima. Ova promjena okoliša može dovesti do pomaka u ekosustavima, s potencijalno dugoročnim posljedicama za biološku raznolikost.

Globalni čimbenici i očekivanja

Ekstremne temperature rezultat su složenog skupa faktora, uključujući smanjenje količine saharske prašine koja reflektira sunčeve zrake, kao i smanjenje arktičkog leda koji inače odbija sunčevu svjetlost. Također, fenomen El Niño dodatno pojačava globalno zagrijavanje, sugerirajući da bi trendovi rekordnih temperatura mogli nastaviti.

Značaj zabilježenih temperatura u kontekstu izvješća IPCC-a za 2022. godinu

Iako je izvješće IPCC-a za 2022. godinu objavljeno prije rekorda iz 2023., ono pruža ključni kontekst za razumijevanje uzroka i širokih posljedica ovakvih ekstremnih klimatskih promjena. Izvješće detaljno istražuje kako klimatske promjene utječu na svjetske oceane i priobalne ekosusteme, naglašavajući kako oceani apsorbiraju većinu viška topline i ugljičnog dioksida iz atmosfere. To rezultira njihovim zagrijavanjem i acidifikacijom, što može uzrokovati štetne posljedice za morske vrste, uključujući promjene u distribuciji i populacijskoj dinamici ključnih morskih organizama.

Osim toga, izvješće ukazuje na to kako su promjene u morskim ekosustavima, kao što su pomaci u rasprostranjenosti i sastavu morskih ekosustava, rezultat klimatskih promjena, što može promijeniti dostupnost resursa i uvjete za ribarstvo te utjecati na biološku raznolikost. Također se ističu rizici za priobalne zajednice koje ovise o morskim resursima za hranu, ekonomiju i kulturu, a povišene temperature i acidifikacija mogu povećati te rizike.

Izvješće naglašava važnost adaptacije i proaktivnog upravljanja resursima kako bi se umanjili negativni utjecaji klimatskih promjena na oceane i priobalna područja. Postavlja se pitanje adaptacijskih strategija i prilagođavanja upravljanja resursima kao ključnih komponenata u borbi protiv klimatskih promjena i njihovih posljedica. Pristupi koji se temelje na razumijevanju i integraciji ovih podataka iz izvješća IPCC mogu pomoći u oblikovanju politika i praksi koje će bolje odgovarati izazovima koje pred nas stavlja globalno zagrijavanje.

Ove informacije, iako prethodne najnovijim podacima, pružaju esencijalne uvide koji mogu pomoći u interpretaciji i razumijevanju posljedica rekordno visokih temperatura zabilježenih u Sjevernom moru 2023. godine, te u izradi efektivnih strategija za ublažavanje i prilagodbu na promjenjive klimatske uvjete.

Za detaljnije informacije i dublje razumijevanje ovih promjena, možete posjetiti službenu stranicu IPCC-a i proučiti cjelokupno izvješće – ovdje.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide