Zelena tranzicija u sjeni visokih cijena električnih vozila

Zelena tranzicija u sjeni visokih cijena električnih vozila
ilustracija

Prema najnovijim podacima koje navodi Svijet.hr, manje od 30 posto Europljana razmišlja o kupnji električnog vozila, dok većina odbija platiti više od 35.000 eura za takav automobil. Zelena tranzicija, koju EU ambiciozno zagovara, nailazi na znatne prepreke na tržištu.

Europa se spotiče na putu prema električnim vozilima

Europska unija postavila je cilj zabrane prodaje novih automobila na fosilna goriva do 2035. godine, ali se suočava s oprezom potrošača i industrijskim izazovima. Sigrid de Vries, glavna direktorica Europskog udruženja proizvođača automobila (ACEA), izrazila je zabrinutost zbog roka koji se brzo približava. “Rok za potpunu elektrifikaciju je 2035. godina, a to zahtijeva prijelaz s trenutnih 15 posto automobila s nultom emisijom na potpunih 100 posto u manje od desetljeća,” rekla je de Vries na konferenciji u Norveškoj.

Skupi električni automobili usporavaju zelenu tranziciju Europe

Norveška se ističe kao primjer zemlje koja uspješno provodi politike poticanja električnih vozila, s čak 90 posto novoregistriranih automobila na električni pogon. Međutim, u ostatku Europe napredak je sporiji, a prodaja električnih vozila pala je s 14,2 posto na 12 posto u posljednjoj godini, uglavnom zbog smanjenja subvencija u Njemačkoj.

Otpor prema električnim vozilima prijeti europskim klimatskim ciljevima

Osim cijene, jedan od velikih izazova ostaje nedostatak infrastrukture za punjenje, posebno u zemljama gdje veliki dio populacije parkira na ulici, poput Španjolske. Izazov je dodatno potenciran regulativama EU koje se neprestano mijenjaju, što usporava napredak prema zelenoj tranziciji. Ovi izazovi postavljaju pitanje sposobnosti Europe da ostvari svoje klimatske ciljeve unatoč postavljenim ambicijama.

izvor: Svijet.hr

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide