Zemlji se približava komet u obliku svemirskog broda

Photo credit; Canva

Astronomi su 20. srpnja ove godine primijetili da je približavajući komet naglo i neobjašnjivo posvijetlio, odnosno postao sto puta sjajniji. Radi se o kometu 12P/Pons-Brooks koji je službeno otkriven 1812., a koji od nedavno, zbog odlamanja krhotina i leda, formom nalikuje na Milenijskog sokola – svemirski brod iz Ratova zvijezda, serijala filmova znanstvene-fantastike (slika dolje). 

Trenutno je komet još uvijek izvan orbite Marsa, a najviše će se približiti Zemlji 2. lipnja 2024. Iako će se zbog svog sjaja vjerojatno moći uočiti i golim okom, stručnjaci ipak preporučuju korištenje dalekozora. “Trebao bi biti vidljiv, sigurno će postati još sjajniji, kao što se događa i s drugim kometima kada se približe Suncu”, kazao je za Business Insider Richard Miles iz Britanske astronomske organizacije, prenosi Index

Treba samo napomenuti da se ovaj čudnovati oblik kometa neće moći vidjeti golim okom, niti ako ga promatrate dalekozorom ili slabijim teleskopom. U slučaju da ga odlučite potražiti na noćnome nebu, vjerojatno ćete ga uočiti kao malu svijetlu točkicu, odnosno mrljicu.

Desetljećima star misterij
Astronomi još uvijek nisu sigurni zašto je komet 12P/Pons-Brooks, koji kruži oko Sunca svake 71 godine, zadnjih tjedana tako drastično posvijetlio. Miles smatra da bi uzrok tome mogao biti aktivni ledeni vulkan na njegovoj površini.

“To da unutar kometa ima tekućine, to je revolucionarna ideja s kojom se znanstvenici nisu mogli pomiriti desetljećima. No kada pogledamo ovaj komet, nema drugog objašnjenja nego da unutar njega uz krute tvari i plinove ima i tekućine”, rekao je.

Dakle, Miles pretpostavlja da je sjaj nastao nakon što se sunčeva svjetlost reflektirala s izbačenog materijala iz ledenih vulkana. “Poznato je da su kometi nepredvidljivi, neki su imali takve slične ispade”, rekao je astronom Gianluca Masi iz Projekta virtualnog teleskopa. Na primjer, komet 29P/Schwassmann-Wachmann je 2021. eruptirao četiri puta uzastopno i priredio spektakularnu predstavu.

Masi nagađa da je ovaj neobičan oblik potkove, koji podsjeća na Milenijski sokol, nastao zbog sjene koju baca prašnjava koma (magličasti ovoj oko kometske jezgre koji zajedno s njom tvori glavu kometa).

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide