Istra, 25. svibnja 2025. – Na jubilarnom 25. Danu otvorenih podruma Istre, koji se tradicionalno održava posljednje nedjelje u svibnju, sudjelovalo je oko 50 vinara i destilerija iz svih krajeva Istre. Među njima su vinarije s područja Bujštine posebno privukle pažnju posjetitelja.
Otvorenje u Grožnjanu
Ovogodišnja manifestacija započela je u vinariji Dešković u Kostanjici kraj Grožnjana, dobitnici šampionske titule za mladu malvaziju na ovogodišnjoj Vinistri. Ova obiteljska vinarija, smještena na uzvisini usred vinograda i maslinika, bila je početna točka vinske ture koja je i ove godine oduševila brojne goste.
Zajedno s njima, u fokusu su bile i vinarija Žigante, nagrađena za odležalu malvaziju, te vinarija Cattunar iz Brtonigle, jedna od službenih lokacija za preuzimanje ulaznih narukvica u regiji Sjeverna Istra.
Gornja Bujština – regija vina i tradicije
Načelnik Općine Grožnjan Claudio Stocovaz istaknuo je da razvoj njihove zajednice počiva na kulturi, turizmu i poljoprivredi, s jasnim naglaskom na vino i maslinovo ulje. Dodao je kako općina prepoznaje trud i kvalitetu lokalnih proizvođača, a nedavne nagrade za Dešković i Žigante potvrđuju da Bujština ide u pravom smjeru.
Vinski doživljaj za pamćenje
Posjetitelji su, uz ulaznicu od 10 eura, dobili narukvicu za kušanje tri vina u svakoj vinariji i svoju vinsku putovnicu – vodič i uspomenu s obilaska. Mnoge je oduševila autentičnost ambijenta, ali i bogata ponuda – od vrhunskih etiketa do domaćih delicija poput pršuta, sira, ombola i rakija koje nude neke od lokalnih obitelji.
Zanimanje za istarska vina raste, a kako je rekao domaćin Franco Dešković, potražnja sve više nadilazi količine koje uspijevaju proizvesti. Zato ulažu u obnovu vinograda i sadnju novih loza kako bi mogli odgovoriti na potrebe tržišta i nastaviti promicati malvaziju kao ponos Bujštine.
Izvor: Glas Istre