Sport

Donna Vekić postigla najveći uspjeh karijere i izborila polufinale Wimbledona

Objavljeno: 09.07.2024.

Donna Vekić ostvarila je senzacionalan uspjeh plasiravši se u polufinale Wimbledona, najprestižnijeg teniskog turnira na svijetu. Ovo je prvi put da je hrvatska tenisačica stigla do polufinala Grand Slam turnira, samo dvije pobjede daleko od osvajanja naslova.

Povijesni trenutak
Na isti dan kada je Goran Ivanišević prije 23 godine osvojio Wimbledon, Vekić je svojom pobjedom ponovila povijest. Ivaniševićev trijumf protiv Patricka Raftera 2001. godine bio je emotivan trenutak, a slično je doživjela i Vekić pobjedom nad Lulu Sun, rođenom Lucijom Radovčić iz Novog Zelanda, rezultatom 5:7, 6:4, 6:1.

Put do polufinala
Vekić je do polufinala stigla nakon pobjeda nad Xiyu Wang, Erikom Andreevom, Dajanom Jastremskom i Paulom Badosom. Njezina četvrtfinalna pobjeda odigrana je pod krovom terena broj jedan, zbog neprestanih kiša koje su padale tijekom turnira.

Izazovi na terenu
Lulu Sun, koja je do četvrtfinala provela 13 sati i 40 minuta na terenu, pružila je jak otpor. Iako je Sun pokazala znakove umora, uspješno se branila od Vekićinih napada. No, unatoč početnim poteškoćama, Vekić je uspjela preokrenuti meč i odnijeti pobjedu.

Podrška i strategija
Tijekom meča, Vekić je imala podršku iz svog tima, uključujući Nikolu Horvata i Pam Shriver, koja joj je pružala savjete i mentorstvo. Shriver je tri puta igrala polufinale Wimbledona tijekom svoje karijere, što je bilo od velike pomoći Vekić.

Napetost i preokreti
Prvi set završio je u korist Sun, koja je iskoristila priliku za oduzimanje servisa. Vekić je u drugom setu napravila niz grešaka, ali je uspjela izjednačiti rezultat skraćenom loptom. U trećem setu, Vekić je dominirala i brzo osigurala pobjedu, postavši prva hrvatska tenisačica u polufinalu Grand Slam turnira nakon Mirjane Lučić Baroni 2017. godine.

Donna Vekić sada ima priliku ostvariti najveći uspjeh u svojoj karijeri i osigurati mjesto u finalu Wimbledona.